Ziekten & Ziekten veroorzaakt door roken

Kanker

Roken verhoogt uw kansen op het ontwikkelen van kanker. Kankerverwekkende stoffen zijn stoffen die kanker kunnen veroorzaken; er zijn meer dan 60 carcinogenen aanwezig in sigaretten en sigaren. U bent meer risico om kanker die de longen, blaas, mond, keel, nieren, lever, alvleesklier en de baarmoeder binnen te vallen als u rookt ontwikkelen. Onder deze soorten kanker is longkanker de oorzaak van de meeste sterfgevallen in de Verenigde Staten in de afgelopen jaren. Volgens de American Cancer Society heeft tabak gekoppeld aan 87 procent van longkanker sterfgevallen kanker en 30 procent van alle soorten kanker gerelateerde sterfgevallen. Tweedehands rook kan ook uw risico op kanker en kanker-gerelateerde sterfte te verhogen.

Emphysema

De belangrijkste oorzaak van emfyseem is roken. Emfyseem ontstaat wanneer de longblaasjes aan het einde van de bronchioli beschadigd en uiteindelijk vernietigd. Dit vermindert de hoeveelheid lucht die je longen kan verdrijven. Deze schade vermindert ook de hoeveelheid zuurstof die je bloedbaan kunnen bereiken wanneer je inademt. Emfyseem manifesteert zich in symptomen zoals hoesten, piepende ademhaling, kortademigheid en vermoeidheid. Emfyseem maakt je meer vatbaar voor ziekten en infecties en kan evolueren tot hij dood veroorzaakt. Om emfyseem te voorkomen, niet roken, of stoppen zo snel mogelijk als je rookt.

Hart- en vaatziekten

Hart-en vaatziekten is een algemene term die verwijst naar een groot aantal aandoeningen van het hart en de bloedsomloop. Roken verhoogt de kans op het ontwikkelen van hart- en vaatziekten. Volgens de American Heart Association, rokers zijn twee of drie keer zoveel kans om te sterven aan hart- en vaatziekten dan niet-rokers. Een ander verontrustend feit is dat roken leidt tot 135.000 sterfgevallen als gevolg van hart- en vaatziekten. Roken verhoogt het risico op hart-en vaatziekten door het leidt tot verharding van de slagaders, evenals de opbouw van vetafzettingen in de vaatwanden. Slagaders die zijn gehard en gedeeltelijk of volledig geblokkeerd kunnen geen inwendige organen (bijvoorbeeld het hart en de longen) met een voldoende bloedtoevoer verschaffen. Het kan ook uw bloeddruk verhogen en maak je minder tolerant van de oefening, die ook zorgt voor een daling van de gezondheid van het hart.