Ziekten van het Hart & Blood

Ziekten van het Hart & Blood

Cardiovasculaire en bloedaandoeningen worden als verschillende ziekten. Het cardiovasculaire systeem is verantwoordelijk voor het instellen van zuurstof, voedingsstoffen, hormonen en de cel. Deze verbindingen zijn belangrijk voor weefselgroei, metabolisme en energie. Bij ziekten komen in het lichaam weefsel niet de juiste voedingsstoffen, die kunnen leiden tot afwijkingen in elk gebied van het lichaam zoals spieren, lever, nieren en de hersenen ontvangen.

Aderverkalking

Arteriosclerose is een ziekte waarbij plaque opbouwt op de wanden van de bloedvaten, met name de kransslagaders. Als de plaque blijft groeien, wordt de diameter vat verminderd en bloeddruk stijgt. Volledige blokkering remt bloedtoevoer naar delen van de hartspier. Dit kan leiden tot een hartaanval, hartstilstand, en zelfs de dood.

Aneurysma

Een aneurysma wordt veroorzaakt door een uitstulping in het spierweefsel van de bloedvaten. Omdat de uitstulping groeit, de spanning op de arteriƫle wand veroorzaakt het vaartuig barsten. De uitbarsting veroorzaakt bloed te haasten uit de schepen en in open holtes. Aneurysma's zijn dodelijk vooral wanneer de burst in de hersenen of aorta.

Barlow Syndroom (mitralisklepprolaps)

Het hart heeft twee kleppen: de mitralisklep en de tricuspidalisklep. Deze kleppen openen en sluiten tijdens de hartslag. De kleppen sluiten goed wanneer het bloed niet wordt gedumpt in de ventrikels. Barlow's syndroom is een aandoening waarbij de mitralisklep niet goed sluit. Het bloed kan weer in het atrium, die leidt tot hartkloppingen en kortademigheid in de adem haast.

Sikkelcelanemie

Sikkelcelanemie is een erfelijke aandoening van het bloed. De ziekte veroorzaakt rode bloedcellen foutief vormen ze remmen hechten zuurstof. De verkeerde vorm bloedcellen ook kleinere bloedvaten, zoals slagaders verstoppen. Deze ziekte heeft een hoog sterftecijfer voor jonge kinderen.

Cardiomyopathie

Cardiomyopathie is een ziekte waarbij de hartspier strakker, vergroot of verhardt. De aandoening is aangeboren of verworven. De verharding van het hart veroorzaakt een slechte hartfunctie en zwakte. Sommige patiƫnten hebben geen symptomen hebben voor de jaren tot ernstige schade is ontstaan. Typische symptomen van cardiomyopathie zijn aritmie en vochtretentie.