Ziekte van Raynaud vs. Raynaud's fenomeen

Er zijn veel overeenkomsten tussen de ziekte van Raynaud en Raynaud fenomeen; ze zijn twee hoofdtypen van één voorwaarde. Beide worden gekenmerkt door specifieke delen van het lichaam ontwikkelen een doof / koud gevoel als reactie op stress of koude temperaturen. Tijdens een Raynaud aanval, je bloedvaten die verantwoordelijk zijn voor het dragen van het bloed naar de huid samentrekken en remmen bloedcirculatie in specifieke gebieden.

De Feiten

Primaire Raynaud, ook wel bekend als de ziekte van Raynaud, overgedragen zonder onderliggend medisch probleem. Volgens de Mayo Clinic, dit komt vaker voor bij vrouwen en mensen die leven in koudere klimaten.

Secundaire Raynaud, alias Raynaud's fenomeen wordt veroorzaakt door een andere aandoening. De symptomen ontstaan ​​gewoonlijk bij volwassenen rond de leeftijd van 40 jaar.

Raynaud's Disease: Oorzaken

Volgens de Mayo Clinic, de artsen zijn niet zeker van de exacte oorzaak van primaire Raynaud; echter, zijn onderzoekers bestuderen van een mogelijke genetische link. Wanneer die lijden aan de ziekte van Raynaud, je bloedvaten in je voeten en handen overgevoelig voor koud te worden, wat resulteert in een verminderde bloedtoevoer naar je tenen en vingers. Stress zorgt ook dit overdreven lichamelijke reactie en de vernauwing van uw slagaders naar uw ledematen (vasospasm).

Het fenomeen van Raynaud: Oorzaken

Raynaud's fenomeen kan worden veroorzaakt door verschillende omstandigheden, waaronder lupus, scleroderma, het syndroom van Sjögren en reumatoïde artritis. Daarnaast arteriële ziekten (zoals atherosclerose, ziekte van Buerger en pulmonaire hypertensie) allemaal invloed bloedvaten, hetgeen kan leiden tot het fenomeen van Raynaud. Carpaal tunnel syndroom en trauma zenuwbeschadiging, waardoor het risico op Raynaud kan toenemen.

Raynaud is gezien bij mensen die regelmatig opereren trillend gereedschap, mensen die de piano met kracht te spelen en mensen die typen voor langere tijden. Als u rookt, je een risico op het ontwikkelen van de ziekte, omdat het roken van tabaksproducten leidt tot vernauwing van de bloedvaten.

Bijkomende oorzaken zijn voorgeschiedenis van verwondingen, en een operatie of bevriezing aan de voeten of handen. Mensen die bètablokkers, chemotherapie medicijnen, geneesmiddelen die ergotamine, hypertensie medicijnen en geneesmiddelen die oestrogenen zijn ook kandidaten voor Raynaud.

Symptomen

De symptomen variëren vaak in overeenstemming met de ernst van uw vasospasmen en kunnen veranderingen in de kleur van je huid in koude condidtions, en een verdoofd, stekend of prikkend gevoel op aarde behoren. U kunt symptomen ervaren in slechts één teen of drie vingers. Terwijl Raynaud meest prevalently invloed op de vingers en tenen, kunt u ook symptomen op je neus, oren, lippen of tepels.

Als u Raynaud-fenomeen, hebt u waarschijnlijk bijkomende symptomen die gerelateerd zijn aan de onderliggende aandoening die het Raynaud.

Behandeling

Behandeling van de ziekte van Raynaud is meestal beperkt tot zelfzorg stappen (zoals het houden van warm en het vermijden van extreme koude die beide zal helpen voorkomen dat het gevoel van het hebben van verkleumde ledematen). Er zijn medicijnen beschikbaar om u te helpen uw bloedvaten verwijden en de bloedsomloop. De Mayo Clinic merkt medicijnen om te voorkomen dat - zoals over-the-counter medicijnen bij verkoudheid en de pil. Als uw toestand is zeer ernstig is, kan je chirurgische opties overwegen.

Behandeling van Raynaud's fenomeen begint met de behandeling van de onderliggende aandoening veroorzaakt. In de meeste gevallen, kan het fenomeen van Raynaud beschadigingen en zweren weefsel veroorzaken; Daarom wordt het gewoonlijk behandeld met medicijnen zoals calciumantagonisten, alfa-blokkers en vasodilatatoren.