Ziekte van de Schildklier en menstruatieproblemen

Schildklier ziekte treedt op wanneer de schildklier hormoon geeft te veel of te weinig schildklierhormoon. Omdat de schildklier is een component van het endocriene systeem, dat ook regelt de menstruele cyclus, menstruele soms problemen ontstaan ​​als gevolg van abnormale schildklierfunctie. Het behandelen van de schildklier ziekte vaak helpt tegen menstruatieproblemen.

Soorten Ziekte van de Schildklier

De schildklier helpt bij de productie van hormonen. Schildklier problemen komen het meest voor bij vrouwen en kan omvatten hypothyreoïdie en hyperthyreoïdie. Hypothyreoïdie is de meest voorkomende schildklierziekte en treedt op wanneer de schildklier onderactief en produceert niet genoeg schildklierhormoon. Hyperthyreoïdie is wanneer het schildklierhormoon is overactieve en produceert schildklierhormoon in overmaat.

Hoe de schildklier beïnvloedt de menstruatiecyclus

De schildklier en het lichaam menstruele cyclus zowel door het endocriene systeem. Het endocriene systeem regelt de regelgeving en afscheiding van hormonen. Omdat ze nauw verwant zijn, kunnen problemen de menstruele cyclus worden gerelateerd aan schildklierfunctie en vice versa. Vaak menstruele problemen worden veroorzaakt door onregelmatige schildklierfunctie.

Specifieke correlaties

Vroege menstruatie bij meisjes onder de 10 wordt vaak veroorzaakt door onregelmatige schildklierfunctie. Meestal wordt dit veroorzaakt door hypothyreoïdie, hoewel hyperthyreoïdie kan soms leiden tot vroege menstruatie. Meer in het algemeen, zal hyperthyreoïdie veroorzaken menstruatie tot na 15 jaar later plaatsvinden in de tienerjaren, vaak.
De stroom van de menstruatie kan ook worden beïnvloed door de schildklier problemen. Hyperthyreoïdie veroorzaakt vaak lichter periodes, terwijl de zware periodes met langdurige bloeden kan vaak worden toegeschreven aan hypothyreoïdie.
De frequentie van de menstruatie is ook gerelateerd aan schildklierziekte. Hyperthyreoïdie kan veroorzaken vaak onregelmatige menstruatie en soms menstruatie volledig te stoppen. Hypothyreoïdie kan leiden tot meer frequente, langere periodes.

Wanneer moet u een arts raadplegen

Er zijn bepaalde menstruele onregelmatigheden die zijn reden tot bezorgdheid en kan ernstiger zijn dan schildklier-gerelateerde problemen. Als zware bloeden langer duurt dan 24 uur, of als je menstruatie langer duurt dan zeven dagen moet u een arts te zien. Als je menstruatie is pijnlijker dan gebruikelijk, komt minder dan 21 dagen na elkaar of stopt voor meer dan drie maanden, een afspraak met uw arts.

Behandelingen

Behandeling van schildklierziekte en de bijbehorende menstruatieproblemen afhankelijk van het type aandoening. Als de arts een diagnose van hypothyreoïdie de typische behandeling is thyroxine, een hormonale substitutietherapie. De behandeling voor hyperthyreoïdie is meestal anti-schildklier medicatie om de schildklier activiteit te verminderen. Radioactief jodium behandelingen of chirurgie kan ook worden gebruikt om schildklierhormoon normaliseert.
Vaak, een keer de schildklierfunctie is hersteld tot een normaal niveau, menstruatieproblemen zal ook afnemen. Als menstruele problemen aanhouden, praten met uw arts. Andere dingen die je kunt doen om onregelmatige menstruatie te minimaliseren zijn onder meer het nemen van calcium en ijzer supplementen, vast te houden aan een gezond dieet en de controle van uw fiets.