Wordt een PSA-test aanbevolen voor oudere mannen?

De prostaat-specifiek antigeen (PSA) wordt aanbevolen voor sommige, maar niet alle groepen oudere mannen. Deze test kan helpen bij het identificeren vele mogelijke gevallen van prostaatkanker, waarvan het risico toeneemt naarmate mannen ouder worden.

Identificatie

Een PSA test kan helpen identificeren een abnormaal niveau van PSA, waarbij de aanwezigheid van kanker of andere prostaat probleem aangeven. Volgens de Mayo Clinic, kunnen mannen die beginnen getest op PSA zodra ze de leeftijd van 40 jaar hebben bereikt.

Aanbevelingen

Het National Cancer Institute (NCI) meldt dat de FDA raadt PSA-test samen met digitaal rectaal onderzoek te screenen op de aanwezigheid van prostaatkanker bij mannen boven de leeftijd van 50 jaar.

Risico

Volgens de Mayo Clinic, mannen die ouder dan 65 beginnen een veel hoger risico op prostaatkanker en worden gescreend op de toestand zodat het kan worden beheerd.

Overwegingen

De Mayo Clinic meldt dat het niet aanbevolen mens boven de leeftijd van 75 worden getest prostaatspecifiek antigeen, omdat het onwaarschijnlijk is dat prostaatkanker symptomen veroorzaken voordat hij sterft andere oorzaken.

Follow-Up

Omdat een PSA test een hoge PSA kan identificeren, maar kan de oorzaak niet vaststellen, en omdat sommige gevallen van prostaatkanker veroorzaken geen hoge PSA kan vervolgonderzoek nodig bij oudere mannen.