Witte Groei op de tong

Witte Groei op de tong

Het vinden van witte gezwellen op je tong kan verwarring, ongemak en emotionele leed veroorzaken. De voorwaarden die witte gezwellen veroorzaken zijn vaak niet ernstig en zijn meestal goed te behandelen.

Spruw

Deze voorwaarde is in wezen een schimmelinfectie binnenkant van je mond veroorzaakt door een teveel aan candida. Deze aandoening komt vaker voor bij pasgeborenen tegenstelling tot volwassenen. White laesies zullen vormen op de tong en binnenste wangen. Geneesmiddelen tegen schimmelinfecties en goede hygiëne kan deze aandoening te behandelen.

Lekuoplakia

Lekuoplakia wordt veroorzaakt door een teveel tong cel vermenigvuldigen. Het creëert sporadische witte vlekken op de tong. Deze oorzaak van deze aandoening is onbekend, en de patches kunnen kwaadaardig worden en moeten zo snel mogelijk worden verwijderd.

Harige tong

Overmatig slechte mondhygiëne kan leiden tot een aandoening genaamd "hairy tong." Harige tong wordt gekenmerkt door een witte of zwarte coating op het oppervlak van de tong en gaat tevens gepaard met zeer slechte adem. Borstelen elke dag en het gebruik van mondwater kan voorkomen en behandelen van deze aandoening.

Orale lichen planus

Orale lichen planus is een aandoening waarbij het immuunsysteem mond en creëert witte gezwellen. Deze witte gezwellen kunnen ook invloed hebben op je lippen, tandvlees en zelfs je keel en slokdarm. Deze aandoening is meestal een chronische, maar behandelbare door corticosteroïden of immunosuppressiva.

Andere voorwaarden

Sommige ziekten hebben witte groei op de tong als een symptoom. Bijvoorbeeld, syfilis patiënten vaak een witte groei op hun tong. Mensen die zijn uitgedroogd hebben vaak een witte, zanderige tong, die kan lijken op een groei, maar is het niet.