Welke voedingsmiddelen zijn rijk aan vezels?

Welke voedingsmiddelen zijn rijk aan vezels?

Voedingsvezels is een essentiële voedingsstof die helpt evenwicht goede en slechte cholesterol niveaus, een gezond gewicht en een optimale bloedsuikerspiegel op peil te houden, en het bevorderen van de stoelgang regelmaat. Fiber ook zou kunnen beschermen tegen een groot aantal ziekten, waaronder een aantal vormen van kanker, prikkelbare darm syndroom, hart- en vaatziekten en diabetes.

Bonen

Bonen zijn een aantal van de beste bronnen van voedingsvezels. Groene bonen, lima bonen, linzen, spliterwten, kikkererwten bonen, zwarte bonen, kikkererwten, pinto bonen, witte bonen en soja bonen zijn bijzonder rijk aan vezels.

Groene bladgroenten

Bladgroenten meestal zijn een uitstekende bron van vezels. Snijbiet, raapstelen, mosterd greens, romaine sla, boerenkool, boerenkool en spinazie zijn vezelrijke opties.

Andere groenten

Andere groenten met het hoogste vezelgehalte bevatten broccoli, bloemkool, winter en zomer squash, aubergine, asperges, spruitjes, wortelen, selderij, ui, kool en rode paprika.

Fruit

De meeste vruchten zijn goede bronnen van voedingsvezels. Bijzonder rijke bronnen zijn onder andere frambozen, aardbeien, bosbessen, kiwi, sinaasappels en tomaten.

Kruiden en specerijen

Veel mensen realiseren zich niet dat kruiden en specerijen vaak zijn heel voedzaam. Velen bieden een hoge vezelgehalte, waaronder venkel, oregano, koriander, tijm, kaneel, kruidnagel, gedroogde chili peper en cayennepeper.

Granen en zaden

Volle granen en zaden meestal zijn goede opties voor het krijgen van voedingsvezels. Sommige van de beste bronnen in deze categorieën zijn onder andere gerst, bulgur tarwe, boekweit, spelt granen, rogge, haver, lijnzaad, mosterd en sesamzaad.