Welke voedingsmiddelen zijn rijk aan eiwitten?

Welke voedingsmiddelen zijn rijk aan eiwitten?

Van alle voedingsstoffen groepen, eiwit is misschien wel de belangrijkste. Het is de fundamentele bouwsteen van niet alleen de spieren, maar ook huid, haar en nagels. Het is een belangrijk onderdeel van celwanden, een voorloper van hormonen en speelt een cruciale rol in de overdracht van zuurstof in het bloed en de transcriptie van DNA. Eiwitten worden gemaakt van de combinatie van meer dan 20 aminozuren, waarvan negen worden niet door het lichaam en moet door de voeding. Het wordt aanbevolen dat een gemiddelde volwassen man eet ten minste 56 g eiwit per dag (46 voor vrouwen). Dit moet komen uit een verscheidenheid van de levensmiddelen die van nature eiwitrijk zijn.

Vlees

Levensmiddelen afkomstig zijn van dieren zijn de hoogste in goede kwaliteit proteïne. Vlees, zoals rundvlees, kip, kalkoen en varkensvlees, bevatten 6 tot 9 g eiwit per gram., Ongeveer dezelfde hoeveelheid die in een groot ei. Zuivelproducten, zoals melk, kaas en yoghurt, zijn allemaal hoog in eiwit ook. Naast de hoeveelheid eiwit, dierlijk voedsel volwaardige eiwitten bevatten, waardoor ze alle essentiële aminozuren die niet door het lichaam. Het probleem met dierlijke eiwitten is dat ze ook rijk aan verzadigd vet. Teveel afhankelijkheid dierlijke eiwitten kan leiden tot zwaarlijvigheid en hartkwaal.

Vis

Hoewel beschouwd vlees door de meeste vegetariërs, de nutritionele kwaliteit van de vis is beduidend anders dan die van andere dierlijke bronnen. Tonijn en zalm, bevatten bijvoorbeeld bijna evenveel compleet eiwit kip of varkensvlees, maar vrijwel geen van de verzadigde vetten. In plaats daarvan, zalm, bijvoorbeeld, wordt met zeer gunstige omega-3 vetzuren, vitamine D en diverse andere voedingsstoffen. Dus, terwijl de vis heeft iets minder totaal eiwit, over het algemeen, is een gezondere bron van voeding.

Noten en zaden

Net als de meeste plantaardige eiwitbronnen, noten en zaden zijn niet compleet eiwitten. Zij zijn gekoppeld aan korrels essentiële aminozuren ze missen leveren. Toch zijn zij geladen met de aminozuren die ze bevatten. Amandelen, bevatten bijvoorbeeld vier keer zoveel eiwit als melk (8 g per 1/4 cup). Pinda's iets meer dan dat. Per 1/4 cup, cashewnoten bevatten 5 gram en pecannoten 2,5 g. Zaden hebben soortgelijke eiwitgehalte, met zonnebloempitten bevatten 6 gram per 1/4 cup, pompoenpitten 8 g en lijnzaad 8 g. Zoals vis, noten en zaden zijn relatief weinig verzadigde vetten.

Peulvruchten

Zoals noten en zaden, peulvruchten moeten worden gecombineerd met volle granen, zoals rijst of brood, een hele eiwit aanmaken. Meest bonen bevatten ongeveer dezelfde hoeveelheid eiwit pinda's en amandelen. Sojabonen bevatten ongeveer 14 g eiwit per 1/2 cup. Een 1/2 kop portie tofu, die is gemaakt van sojabonen, bevat ongeveer 10 g eiwit. Zwarte bonen, pinto bonen en kikkererwten bevatten ongeveer 7 g per 1/4 cup.

Quinoa

Een van de best bewaarde eiwit geheimen van de wereld is een Zuid-Amerikaanse groente genoemd quinoa. Met alle voordelen van plantaardige eiwitbronnen, zoals lage totale calorieën en weinig verzadigd vet, quinoa is een compleet eiwit vergelijkbaar in kwaliteit melk. Quinoa werd gewaardeerd door de Inca's voor het vergroten van het uithoudingsvermogen van hun krijgers. Vandaag de dag kan quinoa worden gevonden in de meeste gezondheid van voedsel supermarkten, maar moet nog een steunpilaar van de Amerikaanse dieet geworden. Zijn lichte, nootachtige smaak en lichtjes knapperige textuur maken het een uitstekende vervanger voor couscous of rijst, of als een stand-alone gerecht.