Wat zoönoses verspreid van gezelschapsdieren aan de mens?

Wat zoönoses verspreid van gezelschapsdieren aan de mens?

Een zoönose is een besmettelijke ziekte die op natuurlijke wijze wordt overgedragen van dieren op mensen. Ziekten kunnen worden overgedragen op mensen uit de gewone huisdieren, zoals vogels, honden en katten. Huisdieren dienen periodiek te worden onderzocht door een dierenarts uit te sluiten elke zoönose die hen kan schaden of zich uitbreiden naar familieleden.

Psittacose (Parrot Fever)

Een persoon kan psittacose, of papegaai koorts contract, door het inademen van de gedroogde uitwerpselen of speeksel van besmette parkieten of vogels in de familie Psittacidae. Human symptomen zijn koude rillingen en koorts of eventueel longontsteking. Besmette vogels lijken lusteloos, geen eetlust en kunnen losse uitwerpselen hebben.

Ringworm

Ringworm geen worm maar een rond uitslag die op de huid wordt weergegeven. Het wordt veroorzaakt door een schimmel. Het kan van honden en katten op mens worden overgedragen en groeit het beste in warme of vochtige omgeving. De sporen kunnen overleven op een geïnfecteerde animalâ € ™ s beddengoed of het milieu omgeving voor maximaal twee jaar. Dieren mogen geen teken van ringworm tonen, maar kan nog steeds dragers van de schimmel.

Schurft

Schurft wordt veroorzaakt door de parasiet Sarcoptes scabiei, die van honden andere honden of mensen wordt overgedragen. De parasiet veroorzaakt jeuk en haaruitval bij honden. Mensen kunnen schurft contracteren maar zal de ziekte slechts gedurende een korte tijd; de mijt kunnen alleen overleven op de menselijke huid ongeveer drie weken. Een mens kan raken geïnfecteerd door een puppy of een hond die niet is genezen van de ziekte. Human symptomen zijn een rode hobbelige uitslag, jeukende huid of blaren op de zolen van de handen en voeten. Een crème afgeleid van permethrine, een insecticide vaak gebruikt om hoofdluis te genezen, kan worden voorgeschreven om schurft te genezen bij de mens.

Toxoplasmose

Toxoplasmose wordt veroorzaakt door een parasiet genaamd Toxoplasma gondii. Het kan worden verspreid door een kat die de parasiet heeft verbruikt door het eten van rauw vlees of wilde vogels of knaagdieren. De kat verdrijft de parasiet in de ontlasting en kan tuingrond, speelparken voor kinderen € ™ s zand dozen of zijn eigen kattenbak besmetten. Een mens kan onbedoeld verbruiken verontreinigd fecaal materiaal uit ongewassen of slecht gewassen handen.

Gezonde mensen zullen over het algemeen geen symptomen vertonen wanneer ze samentrekken toxoplasmose. Ze kunnen hebben vage griepachtige symptomen na enkele weken, maar zal dan normaal voelen. Als later op hun immuunsysteem wordt aangetast als gevolg van een niet-verwante ziekte, kunnen de symptomen van toxoplasmose weer verschijnen en verergeren. Zij kunnen koorts, mentale verwardheid, epileptische aanvallen of verlies van coördinatie ervaren.

Een zwangere vrouw die toxoplasmose samentrekt tijdens de zwangerschap is het risico van het passeren van de infectie aan haar ongeboren kind. De vrouw kan een miskraam of doodgeboorte lijden. Een baby geboren met de ziekte kunnen lijden aan geelzucht, een vergrote lever of oogziekte. Kinderen geboren met de ziekte kan later ernstige symptomen manifesteren in hun tienerjaren. Zij kunnen een mentale handicap, epileptische aanvallen, gehoorverlies, ooginfecties en blindheid te ontwikkelen. Een zwangere vrouw die vermoedt dat ze kan toxoplasmose hebben, moeten worden getest door haar arts onmiddellijk.