Wat zijn RPG contactlenzen?

Wat zijn RPG contactlenzen?

RPG contactlenzen zijn ook bekend als harde zuurstofdoorlatende lenzen. Deze lenzen zijn minder populair dan zachte contactlenzen, maar ze bieden een gunstige optie voor sommige mensen die oogcorrectie alternatieven nodig.

Geschiedenis

Harde zuurstofdoorlatende lenzen werden voor het eerst beschikbaar in 1978 en zijn anders dan oudere harde contacten die werden gemaakt van PMMA en waren niet zuurstof doorlatend.

Identificatie

RPG lenzen zijn minder flexibel en hebben een kleinere diameter dan zachte contactlenzen. Deze lenzen niet vaak moeten worden vervangen, tenzij visie recepten veranderen.

Voordelen

Harde zuurstofdoorlatende lenzen kan de drager te voorzien van betere visie correctie, grotere duurzaamheid en bieden weerstand tegen eiwit deposito's.

Effecten

RPG contactlenzen moeten worden gedragen op een regelmatige basis en vereisen een aanpassingsperiode voor optimaal comfort. Sommige mensen ervaren een vervagende effect bij het wisselen tussen RPG en een bril.

Overwegingen

Harde zuurstofdoorlatende lenzen zijn het meest geschikt voor mensen met een astigmatisme, presbyopie, keratoconus en voor personen die refractieve chirurgie hebben ondergaan.