Wat zijn kwaadaardige gezwellen van de schildklier?

Maligne neoplasma van de schildklier is de ongecontroleerde groei van schadelijke cellen in de schildklier - ook wel schildklierkanker. Ongeveer 37.000 Amerikanen zijn gediagnosticeerd met deze ziekte elk jaar.

De Feiten

De schildklier ligt onder het adamsappel, aan de basis van de hals. Het produceert hormonen die lichaamsfuncties zoals temperatuur, hartslag en bloeddruk reguleren.

Soorten

Er zijn vier belangrijke soorten van schildklierkanker maligniteit, in volgorde van veel voorkomende gebeurtenis: papillair, folliculair, medullair en anaplastisch schildklierkanker.

Significantie

Papillaire en folliculaire schildklierkanker zijn meestal vrij goed te behandelen, met genezen tarieven nadert 97 procent bij jonge patiƫnten. Medullaire schildklierkanker is minder goed te behandelen; anaplastisch schildklierkanker, hoewel zeldzaam, vaak ongeneeslijk door de tijd een diagnose wordt gesteld.

Behandeling

Opties voor de behandeling van schildklierkanker omvatten chirurgie, gevolgd door levenslange schildklierhormoon therapie; uitwendige bestraling; chemotherapie; en gebruik van radioactief jodium.

Preventie

Preventie van schildklierkanker is meestal niet mogelijk. Maar mensen met een genetisch risico voor de ziekte kan op zoek gaan naar preventieve schildklier chirurgie.