Wat zijn de vitamine K-afhankelijke factoren?

Wat zijn de vitamine K-afhankelijke factoren?

Vitamine K is essentieel bij de ontwikkeling van talrijke eiwitten betrokken bij de stolling en antistolling bloed. Mensen die een tekort aan vitamine K neiging overmatig bloeden. Er zijn twee vormen van vitamine K die van nature voorkomen en die respectievelijk genoemd vitamine K1 en K2. Enkele van de bij coagulatie eiwitten afhankelijk vitamine K. Deze eiwitten bekend als factoren. Tekort in de vitamine K-afhankelijke factoren kunnen leiden tot bloeden stoornissen.

Coagulatie Cascade

De coagulatie cascade verwijst naar een reeks van activiteiten van de organisatie initieert wanneer je bloeden. Het eindresultaat en doel van de coagulatie cascade is het bloedstolsel maken. Stollingsfactoren speciale eiwitten betrokken bij het stollingsproces en de reactie van elke factor activeert de volgende reactie in het proces.

Belangrijke vitamine K-afhankelijke factoren

De belangrijkste vitamine K-afhankelijke coagulatie eiwitten factor II, ook wel protrombine - en factoren VII, IX en X. Deficiëntie in een van deze factoren kan het stollingsproces verstoren en leiden tot een reeks van bloedingen.

Factor II

Tekort aan vitamine K-afhankelijke factor II, kan protrombine het resultaat van een deficiëntie die aanwezig zijn bij de geboorte of een die later wordt verkregen kan voordoen. Congenitale factor II deficiëntie doorgegeven in families met de ziekte en is uiterst zeldzaam als het vereist beide ouders dragers van het gen dat codeert voor de aandoening. Mensen met de aandoening hebben een slechte bloedstolling en gemakkelijk bloeden. Anderzijds, verworven factor II deficiëntie veel vaker. Leverziekte, een tekort aan vitamine K, evenals het gebruik van bepaalde geneesmiddelen kan de deficiëntie factor II veroorzaken. Enkele symptomen van factor II deficiëntie neus bloedt, post-trauma en bloeden postoperatieve bloeden.

Factor VII

Een gebrek aan vitamine K-afhankelijke factor VII is een erfelijke aandoening die resulteert in abnormale coagulatie. De aandoening is ook bekend als extrinsieke factor deficiëntie. Symptomen van deze stoornis zijn onder bloedneuzen, blauwe plekken en bloedingen in gewrichten en spieren. Het bloeden, die ook voorkomen in het maagdarmstelsel, kunnen ernstig zijn en begint meestal in de kindertijd. Behandeling van mensen met deze aandoening tijdens bloedingen gaat via infusies van plasma van een gezonde donor of concentraten van factor VII.

Factor IX

Mensen die lijden aan hemofilie B deficiënt in de factor IX coagulatie eiwit dat een vitamine K-afhankelijke factor. Factor IX-deficiëntie is ook bekend als de ziekte van Kerstmis en werd voor het eerst gediagnosticeerd in 1952 In dit meestal erfelijke aandoening, wordt de patiënt ofwel ontbreekt, of een verminderde hoeveelheid, van de factor IX eiwit dat helpt bij de vorming van bloedstolsels.

Factor X

Ongeveer een op de 500.000 mensen lijden aan een deficiëntie van vitamine K-afhankelijke factor X. De aandoening wordt overgeërfd en bloeding die resultaten ernstig zijn. Amyloïdose is een aandoening die leidt tot een deficiëntie van factor X en kan worden behandeld door chirurgische verwijdering van de milt.