Wat zijn de vier soorten lipoproteïnen?

Na lipiden worden verteerd, worden ze vervoerd door lipoproteïnen in het lichaam, levert cellen met vetten ze moeten activiteiten uitvoeren die normale groei, reproductie en celfunctie bevorderen. Er zijn vier verschillende lipoproteïnen, elk met een specifieke "werk" te doen.

Chylomicronen

Chylomicronen is de grootste en meest dichte lipoproteïne. Chylomicronen voert het lymfesysteem en reizen door het lichaam, breken en kleiner triglyceriden worden losgemaakt van de chylomicronen en verspreid cellen en vet sites. De meeste materie chylomicronen wordt tijdens dit proces, en de overblijvende materie in de chylomicronen terug naar de lever en wordt gerecycled meer triglyceride of in een ander lipoproteïne wordt geplaatst.

Zeer lage-dichtheid lipoproteïnen

Zeer lage dichtheid lipoproteïnen (VLDL) reizen door het lichaam. VLDL's hebben een kleinere hoeveelheid vet eiwit aan het begin, met meer eiwit dan vet. Aangezien zij reizen door het lichaam en geven stof, de concentratie van cholesterol eiwit toeneemt, en zij worden hoofdzakelijk low-density lipoproteïnen (LDL) zodra ze verhogen de concentratie van vet eiwit voldoende.

Low-density lipoproteïne

Low-density lipoproteïnen of LDL, cholesterol transport naar cel cholesterol voorraad aan te vullen. LDL's worden dan gelyseerd in de lever en uitgescheiden in de galblaas en het darmstelsel voor afval. Overmaat LDL in het bloed kunnen breken en laat cholesterol in de bloedstroom, waardoor plaquing van de slagaders. Een hoge verhouding van LDL aan HDL meer dan 4 tot 1, terwijl een normale verhouding ongeveer 3: 1.

High-density lipoproteïnen

High-density lipoproteïnen (HDL) te vervoeren overtollige cholesterol uit de bloedbaan en breng het naar de lever, waar het wordt vernietigd of gerecycled. HDL's worden gezien als "gezond" lipoproteïnen omwille van hun "job" van clearing cholesterol uit de bloedbaan.

Lipoproteïne Structuur

Een typische lipoproteïne bevat triglyceriden en cholesterol aan de binnenkant, omgeven door fosfolipiden, eiwitten de buitenkanten.