Wat zijn de theorieën van emotie?

Wat zijn de theorieën van emotie?

Emoties en motivatie, woorden afgeleid van het Latijnse stam, zijn vaak gekoppeld in de psychologie, en beide zijn primaire drivers in hoe mensen zich gedragen. Psychologie definieert emotie als de som van iemands geestelijke en lichamelijke toestand in reactie op een bepaalde situatie. Emoties kunnen vaak het gevoel alsof ze een mysterieuze, soms ongewenste deel van de menselijke ervaring die alleen voorkomen in de geest. Maar ze zijn geworteld in de evolutie van onze soort ', en leiden tot een complexe interactie tussen het lichaam, de hersenen en het milieu.

Evolutie en de hersenen

Als input van de buitenwereld combineren met fysiologische reacties in het lichaam, emoties resultaat. Emotionele verwerking ontwikkeld in de evolutionaire geschiedenis van de mens 'in het onderbewustzijn limbisch systeem in de hersenen, een regio in de binnenste rand van de bovenste hersenen samengesteld uit onderdelen geassocieerd met instinctieve behoeften en reacties zoals angst, agressie, dorst, seksuele drive en motivatie. Volgens sommige neurowetenschappers, dit basisarchitectuur van de hersenen betekent dat wij zijn aangesloten eerst te voelen en te denken tweede, zoals bijvoorbeeld bij de bekende "vecht of vlucht" instinct.

Vroege Theories of Emotion

Psychologen in de late 19e en vroege 20e eeuw gericht op deze evolutionaire aspecten van emoties. Vorige theorieën van emotie geoordeeld dat na het ervaren van een milieu-stimulus, eerst ervaren we emotie, dan is een lichamelijke reactie. Onafhankelijk is ontwikkeld door psycholoog William James en fysioloog Carl Lange, de James-Lange theorie verklaarde daarentegen dat de mens ervaart een fysiologische reactie eerste, en dat zorgt ervoor dat ze iets wat ze te bestempelen als een zekere "emotie" te ervaren; emotie en fysieke opwinding optreden in wezen tegelijk.

Cognitieve Interpretatie

In de jaren 1960, psychologen begon te merken dat fysiologische reacties op emoties vergelijkbaar ongeacht welke emotie een persoon ervaart. Een soort van cognitieve mediation moet geschieden dat mensen veroorzaakt lichamelijke reacties te bestempelen als een emotie over een ander. Als neurowetenschapper Joseph LeDoux samengevat het, van een individu mentale interpretatie van ambigue lichamelijke sensaties wordt, althans gedeeltelijk, wat produceert "gevoelens." Nu bekend als "de beoordeling theorie," deze focus op de cognitieve en fysieke aspecten van emotie is een van de leidende kaders voor het begrijpen van emoties vandaag. Zijn uitgangspunt is dat emoties niet worden veroorzaakt door situaties zelf, maar hoe we interpreteren van een situatie, waarin wordt uitgelegd waarom mensen die in bijna identieke situaties heel verschillende dingen kan voelen.

Neurowetenschappers en Genetici Weigh In

In de 21e eeuw, cognitieve neurowetenschappers en genetische epidemiologen ook begonnen met het afstoten van belangrijke licht op hoe aangeboren hersenen circuits en DNA invloed emoties van mensen en ons vermogen om ze te beheren. Onderzoekers hebben kunnen aantonen hoe specifieke genotypen, gecombineerd met neurale verwerking, kunnen sommige mensen vatbaar maken in de richting van de dingen zoals depressie geweest. Inherente hersenen circuits en DNA sommige individuen 'vooringenomenheid hen naar het interpreteren van persoonlijke omstandigheden negatief vaker dan positief, wat resulteert in emotionele kwetsbaarheid. Andere mensen, hoewel, zijn natuurlijk bedraad emotioneel veerkrachtig te zijn.

Milieu Perspectives

De rol van je omgeving speelt in emotionele ervaring is ook van meer focus. Ecologische perspectieven zien mensen als producten van een interactie tussen zichzelf en hun unieke sociale systeem, met inbegrip van hun familiale omgeving. Emotionele stoornis, volgens deze visie, het gevolg van een botsing tussen de transacties die plaatsvinden tussen een persoon en zijn of haar omgeving. Ook de biosociale theorie voorkomt onder geestelijke gezondheidswerkers, geldt dat het vermogen om emoties reguleren afkomstig van de interactie tussen biologische dispositie en ecologische context, vooral tijdens de kindertijd ontwikkeling. Culturele waarden en normen ook gevolgen emotie - bijvoorbeeld in de VS geluk is vaak gekoppeld aan individuele omstandigheden, prestaties en gebeurtenissen, terwijl in Japan, zijn positieve gevoelens vaker geassocieerd met het lidmaatschap in groepen, de nabijheid van anderen, en wederzijds respect.