Wat zijn de oorzaken verhoogde niveaus van AST?

Wat zijn de oorzaken verhoogde niveaus van AST?

AST of aspartaat aminotransferase, een enzym dat in de lever, en het hart en diepe spieren. Verhoogde niveaus van AST kan leverziekte of schade aan te geven.

Identificatie

AST is ook bekend als het serum glutaminezuur-oxaalazijnzuur transaminase (SGOT). Het komt in de bloedbaan wanneer de cellen die het bevatten zijn gewond, volgens KidsHealth.

Oorzaken van verhoogde AST

Volgens Lab Tests Online, kan oorzaken van verhoogde AST niveaus in de lever zijn acute hepatitis-infectie, aan alcohol gerelateerde weefsel littekenvorming (cirrose), gal-duct blokkades, bijwerkingen van medicijnen en leverkanker.

AST Testing

AST niveaus worden gemeten met een bloedonderzoek. Deze test kan niet AST door de lever uit andere bronnen AST in het lichaam onderscheiden.

Overwegingen

Aangezien AST ook wordt geproduceerd buiten de lever, hoeft verhoogde niveaus niet noodzakelijkerwijs problemen met de lever. Om deze problemen aan te pakken, gebruiken artsen een aanvullende test die het enzym alanine aminotransferase (ALT), die bijna volledig door de lever meet. Niveaus van een ander enzym alkalische fosfatase (ALP) wordt ook vaak gemeten.

Andere factoren

AST niveaus kunnen afnemen als gevolg van zwangerschap, volgens Lab Tests Online. Zware oefening kan ook tijdelijk AST metingen te verhogen.