Wat zijn de oorzaken van tonische aanvallen?

Tonisch-clonische aanvallen zijn een type dat het hele brein te betrekken. Dit is het type aanval gezien in epileptica en vroeger bekend als grand mal aanvallen. Symptomen zijn onder meer de verstijving van de spieren en soms het gebrek aan bewustzijn.

Oorzaken

Net als de meeste aanvallen, tonische aanvallen zijn idiopathisch. Dit betekent dat ze plotseling gebeuren en de oorzaak onbekend dan wel moeilijk te definiƫren.

Soorten

Sommige aanvallen zijn gelokaliseerd, wat betekent dat ze alleen van invloed op een deel van de hersenen. Tonisch-clonische aanvallen zijn algemeen en van invloed op de hele hersenen. Soms zal men het resultaat van een gelokaliseerde aanval verspreiden naar alle hersenen betrokken zijn.

Theorieƫn / Speculatie

Artsen geloven dat tonisch-clonische aanvallen kunnen voortvloeien uit onevenwichtigheden in de hersenen, zoals chemische of neurotransmitter. Wanneer signalen verkeerd gaan in de hersenen, kan een aanval veroorzaken.

Andere factoren

Dingen zoals uitputting, knipperende lichten, stress, hoge bloeddruk, bloedsuiker problemen en bepaalde medicijnen kunnen leiden tot tonisch-clonische aanvallen.

Genetica

Genetische afwijkingen in de hersenen die aanvallen kunnen eveneens tot een oorzaak. Deze afwijkingen zijn vanaf de geboorte aanwezig en maken de mensen met aanleg voor epileptische aanvallen.