Wat zijn de oorzaken van Slaperigheid?

Slaperigheid wordt ook wel aangeduid als slaperigheid, slaperigheid en hypersomnie, en is een sterk verlangen om te slapen tijdens het ontwaken of daguren. Slaperigheid is gerelateerd aan verschillende psychologische, medische en lifestyle oorzaken, en kan verminderd worden door veranderingen in gewoonten en behandelen eventuele onderliggende gezondheidsproblemen.

Depressie

In sommige mensen, depressie, die ook wordt aangeduid als klinische depressie of ernstige depressie, kunnen slaperigheid en een sterke wens om slaap veroorzaken. Mensen die verdriet ervaren kan ook een langere periode van slaperigheid, terwijl het omgaan met hun gevoelens. Slaperigheid die gepaard gaat met een verlies van verlangen naar voorheen toebedeeld activiteiten en voortdurende gevoelens van verdriet depressie kan aangeven.

Hormonen

Veranderingen in de hormoonspiegels kan slaperigheid veroorzaken, vooral bij vrouwen. Veranderingen in de niveaus van oestrogeen en progesteron en andere hormonen kunnen optreden tijdens premenstrueel syndroom, zwangerschap en na de bevalling. Een traag werkende schildklier of hypothyreoïdie, kan ook een oorzaak van slaperigheid zijn.

Ziekten

Veel soorten ziekten kunnen gevoelens van slaperigheid en vermoeidheid in de loop van de ziekte. Aandoeningen van de luchtwegen zoals longemfyseem en chronische obstructieve pulmonale aandoening kan chronische slaperigheid veroorzaken. Andere langdurige ziekten, zoals diabetes, hart-en vaatziekten en kanker, kunnen ook slaperigheid veroorzaken.

Medicijnen

Sommige soorten medicijnen kunnen slaperigheid als bijwerking veroorzaken en dat kan interfereren met de normale werking en activiteiten. Antihistaminica, zoals Benadryl die worden gebruikt voor de behandeling van allergie├źn zijn een veel voorkomende oorzaak van slaperigheid. Andere medicijnen die slaperigheid kunnen veroorzaken zijn onder andere antidepressiva en pijnstillers.

Persoonlijke Habits

Persoonlijke gewoonten of levensstijl routines kan een oorzaak zijn van slaperigheid zijn wanneer er geen duidelijke medische reden voor de conditie. Blijven tot het te laat en dan niet krijgen van voldoende slaap is een veel voorkomende oorzaak van slaperigheid. Werken verschillende shifts op een baan, werken veel uren en het aangaan van een zware fysieke activiteit kan ook leiden tot slaperigheid.

Slaapstoornissen

Slaapstoornissen die moeite veroorzaken met in slaap vallen, in slaap te blijven of om in de diepe fasen van de slaap kan slaperigheid veroorzaken gedurende de dag. Slapeloosheid, het onvermogen om in slaap te vallen of in slaap te blijven gedurende enkele dagen of langer, kan optreden bij kinderen en volwassenen. Andere slaapstoornissen die slaperigheid kunnen veroorzaken omvatten narcolepsie, slaapapneu en rusteloze benen syndroom.