Wat zijn de oorzaken van Multiple Myeloma?

Wat zijn de oorzaken van Multiple Myeloma?

Multipel myeloom, ook wel myeloma of plasmacel leukemie, is een ongeneeslijke maar behandelbare vorm van kanker, en is een bloedziekte die de plasmacellen. Plasmacellen ontwikkelen in het beenmerg en zijn een belangrijk onderdeel van uw immuunsysteem, omdat ze produceren antistoffen die helpen bij het bestrijden van ziekte en infectie. Bij multiple myeloma, deze cellen abnormaal, in aantal en kunnen kwaadaardig, reizen door de bloedbaan te verzamelen in het beenmerg, waar zij permanente schade aan gezond weefsel. Het is belangrijk om alles wat je kunt over deze aandoening te begrijpen om effectieve zorg te ontvangen.

Risicofactoren

Helaas, de exacte oorzaak van deze ziekte is nog onbekend; Echter, een aantal van de hier genoemde factoren kunnen u op een verhoogd risico. Volgens de Multiple Myeloma Research Foundation, mannen hebben meer kans op multiple myeloma dan vrouwen te ontwikkelen. Het wordt gewoonlijk gediagnosticeerd bij mensen boven 45 jaar en het risico blijft toenemen met de leeftijd. De meeste patiënten met deze ziekte zijn ouder dan 65, en Afro-Amerikanen hebben het grootste risico op de ziekte.

Blootstelling aan chemische stoffen

Voortdurende blootstelling aan straling kan uw risico op multipel myeloom te verhogen; dit kan gebeuren in het ziekenhuis werknemers die tests en behandelingen met behulp van straling toe te dienen. Volgens de American Cancer Society, hebben sommige studies gesuggereerd dat werknemers in bepaalde uit aardolie-industrie kunnen een hoger risico ook. De American Cancer Society stelt ook dat blootstelling aan straling vertegenwoordigt een zeer klein aantal gevallen van multiple myeloma.

Genetica en Aanleg

Veelvoudige myeloma lijkt te draaien in sommige families. Als een broer, zus of ouder heeft myeloom, een persoon is vier keer meer kans om de ziekte te krijgen. Echter, in sommige gevallen, patiënten geen betrokken familie, dus dit is geen definitieve marker. Onderzoek heeft aangetoond dat myelomacellen kunnen afwijkingen in hun chromosomen te tonen; normale humane cellen bevatten gewoonlijk 46 chromosomen, maar in myeloma cellen, wordt chromosoom nummer 13 steeds ontbreekt. Deze deletie lijkt de myeloma agressiever en resistent tegen verbinden.

Andere Plasma Cell Ziekten

Volgens de Mayo Clinic, studies gepubliceerd in het New England Journal of Medicine suggereren dat als monoklonale gammopathie van onbepaalde betekenis (MGUS) of solitaire plasmacytoma aanwezig is, is er een hoger risico op het ontwikkelen van multiple myeloma. MGUS wordt gekenmerkt door een abnormaal eiwit dat wordt geproduceerd door plasmacellen, die vervolgens kan vooruitgang in multiple myeloma of een andere zeldzame vorm van bloed of botkanker. Solitaire plasmacytoom lijkt op multiple myeloma, behalve dat het is gediagnosticeerd wanneer één plasmacel tumor wordt gevonden; Deze aandoening kan zich verspreiden naar andere cellen en word multipel myeloom.

Symptomen

De symptomen van beginstadia van multiple myeloom zijn vergelijkbaar met die van veel andere medische aandoeningen. Voorkomende symptomen zijn pijn in de botten (in de meeste gevallen in de rug), onverklaarbare botbreuken (meestal in de wervelkolom), zich zwak en moe, omdat het buitengewoon dorst, frequente infecties, constante koorts, onverklaarbaar gewichtsverlies, misselijkheid, constipatie en een frequente behoefte om te plassen. Een diagnose van multiple myeloom is alleen mogelijk door een combinatie van bloedonderzoeken, röntgenstralen, urine en ondergaan een biopsie indien nodig. Als u één van deze symptomen opmerkt, praten met een arts.