Wat zijn de oorzaken van Malabsorptie & Weight Loss?

Wat zijn de oorzaken van Malabsorptie & Weight Loss?

Malabsorptie is een aandoening waarbij de spijsverteringsorganen niet aan vitale voedingsstoffen uit voedsel, veroorzaakt symptomen zoals diarree en gewichtsverlies. Veel verschillende omstandigheden kan malabsorptie veroorzaken en sommige van deze kan leiden tot ernstige complicaties.

Verwantschap

Gewichtsverlies en malabsorptie gaan vaak hand in hand. Gewichtsverlies bij patiënten met malabsorptiesyndromen vloeien uit langdurige ondervoeding en chronische diarree. Volgens de verkeerde diagnose, vermoeidheid, bloedarmoede en kortademigheid kunnen ook signaleren malabsorptiesyndromen.

Primaire Ziekten

Malabsorptiesyndromen kan het gevolg zijn van zowel genetische en verworven aandoeningen. Volgens Medscape, coeliakie en cystic fibrosis blijven de meest voorkomende genetische oorzaak van malabsorptie, terwijl lactose-intolerantie en voedselallergieën presenteren de meest voorkomende verworven oorzaken.

Coeliakie

Coeliakie is een auto-immuunziekte waarbij tarwegluten schade veroorzaakt aan villi in de dunne darm, wat resulteert in slechte absorptie van essentiële voedingsstoffen tijd. Volgens de National Institutes of Health, coeliakie plaatsvindt met een snelheid van 1-in-133 (ongeveer 2 miljoen mensen) in de VS

Cystic Fibrosis

Een genetische aandoening die het slijm klieren beïnvloedt, kan cystic fibrosis verstopping van de longen en andere organen. Volgens Medscape, cystic fibrosis blijft de tweede meest voorkomende genetische oorzaak van malabsorptie, waardoor ongeveer 8774 mensen in de VS

Complicaties

Aandoeningen zoals osteoporose kan resulteren uit defecten van enkele voedingsstoffen zoals calcium, terwijl niet-specifieke complicaties zoals gewichtsverlies kan optreden als gevolg van algemene ondervoeding. Bloedarmoede, groeiachterstand en gewichtsverlies behoren tot mogelijke complicaties van malabsorptie.