Wat zijn de oorzaken van hyperpigmentatie van de huid?

Hyperpigmentatie van de huid is een relatief veel voorkomende aandoening waarbij stukjes huid donkerder van toon dan anderen. De huidverkleuring resultaten van teveel melanine (een huid pigment) die afzettingen creëert over de huid. Mensen van elke etniciteit of ras kan de huid hyperpigmentatie ontwikkelen. Verschillende mogelijke oorzaken van deze aandoening worden besproken in dit artikel.

Ontsteking

Huid hyperpigmention optreedt als gevolg van ontsteking van de huid. Externe factoren zoals cosmetische procedures of UV (ultraviolet) straling huidontsteking veroorzaken dat de huidcellen, bekend als melanocyten kunnen stimuleren. Het kan de melanocyten stimuleren om melanine, waardoor het donker worden van delen van de huid.

UV-straling

UV-straling is de externe factor die het meest waarschijnlijk de meest voorkomende oorzaak van hyperpigmentatie van de huid. UV-straling stimuleert een toename van melanine om de huid er meer "tan." Terwijl dit gebeurt, worden systemen van het lichaam zou moeten overmatige productie van melanine te reguleren. Dit is echter niet altijd het geval, en soms, vooral bij oudere mensen, interne systemen van het lichaam niet in staat om de productie te controleren, waardoor teveel melanine. Dit resulteert in frequente verschijnselen van hyperpigmentatie zoals levervlekken en ouderdomsvlekken.

Andere factoren

Er zijn een aantal andere dan UV-straling factoren die kunnen leiden tot ontsteking van de huid en uiteindelijk leiden tot hyperpigmentatie. Enkele voorbeelden hiervan zijn het opruimen van acne, ontharing processen, parfums, sommige soorten operaties, brandwonden en verwondingen. Al deze dingen kunnen de huid ontsteken en leiden tot de symptomen van de huid hyperpigmentatie.

Huidtype

Sommige mensen kunnen gewoon gevoeliger zijn voor het ontwikkelen van hyperpigmentatie van de huid, in het bijzonder mensen met een van nature donkere huidskleur, zoals mensen van Afrikaanse afkomst. De huid is vaak veel gevoeliger voor procedures zoals chemische peelings, lasers en injecties, die kan leiden tot huidontsteking.

Hormoonspiegels

Hormoon niveau veranderingen zijn ook voorkomende oorzaken van hyperpigmentatie van de huid. Hierdoor veel zwangere vrouwen hebben een hogere kans op huidverkleuring. Dit kan ook gebeuren met vrouwen die het nemen van de pil.