Wat zijn de oorzaken van extreme haaruitval bij vrouwen?

Wat zijn de oorzaken van extreme haaruitval bij vrouwen?

Haaruitval is een aandoening gekenmerkt door abnormale veranderingen in de normale cycli van groei en rust in hoofdhaar. De medische naam voor dit voorval is alopecia. Terwijl haaruitval wordt meestal gezien als een mannelijk probleem, de non-profit American Hair Loss Association merkt op dat vrouwen ongeveer 40 procent van alopecia gevallen in de Verenigde Staten. Er zijn diverse erkende tijdelijke en permanente oorzaken van abnormale of extreme vrouwelijke haaruitval.

De normale haargroei

Haar doorloopt natuurlijke cycli van groei en rust. In de groeifase, de zogenaamde anagene, haarlokken verlengen ongeveer 1/2 cm per maand voor een periode van twee tot drie jaar. In de rustfase, genaamd telogene, haren behouden hun lengte voor een aantal maanden, dan vallen. Gewoonlijk ongeveer 90 procent van hoofdhaar groeit op een bepaald moment, terwijl de overblijvende 10 procent rust.

Hormonen

Verstoringen in natuurlijke hormoon saldi zijn de meest voorkomende oorzaak van extreem haarverlies bij vrouwen. De aandoening, genaamd androgene alopecia, ontstaat wanneer een ongewoon grote hoeveelheid mannelijke hormonen (androgenen) in het lichaam aanwezig is. Onderliggende oorzaken van deze onbalans omvatten genetische aanleg, storingen in de schildklier, zwangerschap, gebruik van high-androgeen anticonceptie producten, menopauze en de aanwezigheid van cysten. Typisch androgene alopecia bij vrouwen manifesteert als een abnormale dunner haar over de gehele hoofdhuid.

Emotionele en fysieke schokken

Emotionele of lichamelijke stoornissen kan ook leiden tot extreme vrouwelijke haaruitval. Potentiële nadruk factoren omvatten bevalling, overlijden van een dierbare, een grote operatie, ernstige infectie, overmatige of plotselinge gewichtsverlies en ondervoeding. Haarverlies is bekend als telogene effluvium en begint meestal zes weken tot drie maanden vanaf de schok optreedt. Meestal zal elke verloren haar opnieuw te groeien over een periode van maanden of er extra spanningen worden vermeden. In sommige individuen telogen effluvium herhaaldelijk optreden zonder duidelijke oorzaak.

Kapsels, Behandelingen en Chemicals

Bepaalde kapsels kan direct extreme haaruitval te moedigen door traumatiserende groepen van de haarzakjes. Potentieel problematisch stijlen omvatten maïs rijen, vlechten, extensies en strakke paardenstaarten. Als kapsels worden gewijzigd wanneer de toestand voor het eerst verschijnt, kan de getroffen haren opnieuw groeien. Indien de hoofdhuid is getekend of de haarwortels ernstig beschadigd, haarverlies kan blijvend zijn. Haaruitval kan ook worden veroorzaakt door verkeerd gebruik of overmatig gebruik van producten die kleurstof, tint, bleekmiddel of recht haar. Daarnaast kunnen overmatig borstelen of styling beschadigen het haar schachten en leiden tot haaruitval.

Medicijnen en medische behandelingen

Medicijnen voor een aantal omstandigheden kan extreme haaruitval bij vrouwen en mannen. Voorwaarden behandeld met potentieel schadelijke medicijnen omvatten depressie, hart- en vaatziekten, artritis, jicht en hoge bloeddruk. Chemotherapie en bestraling ook vaak leiden tot tijdelijke extreme haaruitval.

Alopecia areata

Alopecia areata is een auto-immuunziekte met onbekende oorsprong. Het wordt gekenmerkt door het optreden van kwart grootte kale plekken op de hoofdhuid kunnen opnieuw te groeien spontaan. De aandoening kan een keer gebeuren, of terugkeren in de tijd.