Wat zijn de oorzaken van de hoge Hemoglobine?

Wat zijn de oorzaken van de hoge Hemoglobine?

Hemoglobine (Hb) is de belangrijkste component van de rode bloedcellen (RBC). Dit eiwit dient voor zuurstof en koolstofdioxide dragen in het lichaam. HGB worden gemeten als onderdeel van het complete bloedbeeld (CBC), die is opgesteld tijdens een routine bloedonderzoek en tijdens de evaluatie van de ziekte. Hoge Hgb wordt veroorzaakt door verhoogde RBC's of door verminderde bloedvolume.

Normale hemoglobinegehalte

Normaal Hgb niveaus worden algemeen gedefinieerd als 14 tot 18 gram per deciliter (g / dl) van mannelijke en 12 tot 16 g / dl voor vrouwen. Zwangere vrouwen moeten ten minste 11 g / dl te hebben. Kritieke waarden voor Hb minder dan 5 g / dl en hoger dan 20 g / dl. Referentiewaarden kunnen enigszins afwijken van laboratorium tot laboratorium.

Functie van hemoglobine

Hgb transporteert zuurstof en kooldioxide; derhalve HGB concentratie bepaalt de zuurstof-dragende capaciteit van het bloed. Verhoogde Hgb kan een compenserende maatregel in ziekten waar de zuurstofopname wordt verminderd zijn.

Verhoogde RBC als compensatiemechanisme

Het lichaam kan de productie van rode bloedcellen te verhogen om de hoeveelheid zuurstof door het bloed gedragen verhogen. Deze respons wordt waargenomen in congestieve hartziekte, chronische obstructieve longziekte, en andere ziekten die luchtwegen aantasten. Dit gebeurt ook als een reactie op externe omstandigheden, zoals leven op grote hoogte.

Polycythemia Vera

Polycytemie vera is een ziekte waarbij het beenmerg een overvloed aan erytrocyten. Bloedonderzoek op deze patiënten zal tonen verhoogd Hb, verhoogd hematocriet, en natuurlijk verhoogde RBC. Symptomen zijn onder meer een rood gezicht, systemische jeuk, kortademigheid, pijn op de borst en vermoeidheid. Dit is een potentieel levensbedreigende aandoening.

Erytropoëtine en andere geneesmiddelen die Verhoog Hemoglobine

Erytropoëtine (EPO), een stof die door de nieren, triggers productie van rode bloedcellen door het beenmerg. EPO kan als een geneesmiddel, meestal de bijwerkingen van chemotherapie tegen te gaan. Injecties van EPO worden soms gegeven in de hoop van het verhogen van atletische prestaties, een praktijk die bekend staat als "het bloed doping." Elke verhoging van EPO zal een verhoogd Hb veroorzaken. HGB niveaus kan ook worden verhoogd door de drugs gentamicine en methyldopa.

Uitdroging

HGB niveau is een maat voor de concentratie van Hb in het bloed. Dus als het volume van het bloed is afgenomen, wordt het Hb niveau stijgen, zelfs wanneer het aantal RBCs niet veranderd. Ernstige uitdroging vermindert het bloedvolume. Een verhoogde Hgb wordt vaak gezien met ernstige diarree of brandwonden.