Wat zijn de oorzaken en risicofactoren voor Macula Degeneratie?

Maculaire degeneratie is een ziekte die schade de macula of centrale zien cellen achter in het oog. Het resulteert in pijnloos gezichtsverlies die kunnen verergeren naarmate de ziekte vordert. De incidentie van macula degeneratie toeneemt met de leeftijd, en de ziekte wordt gedacht dat het resultaat van een ophoping van oxidatieve schade door geconcentreerd licht blootstelling aan de achterkant van het oog in de loop van het leven van een persoon. Deze schade resulteert in kleine gebieden van de opbouw van beschadigd materiaal, bekend als drusen. Factoren die een persoon het risico van het ontwikkelen van macula degeneratie te verhogen zijn: leeftijd, geslacht, genetica en familiegeschiedenis van de ziekte, kleur van de ogen, roken, overgewicht en een hoog-vet dieet en blootstelling aan de zon.

Leeftijd

De ouder wordt, hoe groter het risico op maculadegeneratie. Om deze reden wordt de ziekte ook wel leeftijdsgebonden maculaire degeneratie, of AMD. In de Verenigde Staten, het risico loopt van ongeveer 4 procent van de bevolking leeftijd 50-59 tot ongeveer 14 procent van degenen die in hun jaren '70.

Seks

Vrouwtjes hebben een hoger risico dan mannen uit ontwikkelingslanden maculadegeneratie.

Genetica en familiegeschiedenis

Degenen met een familiegeschiedenis van maculadegeneratie hebben een verhoogd risico op het ontwikkelen van de ziekte. Daarnaast zijn een aantal individuele genmutaties geïdentificeerd als drager een verhoogd risico van de ziekte. Race speelt een factor, met blanken die een veel hoger risico op de ziekte dan zwarten. Blanken van Noord-Europese afkomst dragen een nog hoger risico dan de blanke bevolking in het algemeen.

Oogkleur

Degenen met lichter gekleurde ogen zijn een hoger risico op maculadegeneratie dan mensen met een donkere irissen. Het verhoogde risico voor mensen met lichtere oogkleur wordt verondersteld te zijn veroorzaakt door een toegenomen vermogen van meer gepigmenteerde ogen voor licht absorberen, waardoor minder schade door lichtstralen.

Roken

Verschillende studies hebben aangetoond een verband tussen roken en een verhoogde incidentie van macula degeneratie.

Obesitas en vetrijk dieet

Aanvullende studies hebben een verhoogd risico van macula degeneratie verbonden met een dieet met veel vet, en obesitas in het algemeen.

Blootstelling aan de zon

Macula degeneratie gevolg van een opeenhoping van schade door licht te concentreren op het zien van cellen achter in het oog, is het zinvol dat degenen die meer van hun leven hebben doorgebracht blootgesteld aan veel licht hoger risico op maculadegeneratie . Dit risico kan worden verminderd door zonnebril bezuinigen op zichtbaar licht en UV blootstelling aan de achterkant van het oog