Wat zijn de gevaren van positief denken?

Wat zijn de gevaren van positief denken?

Jarenlang mensen hebben geloofd dat ze de manier waarop ze dachten van zichzelf kon veranderen en produceren een beter leven door positief denken en het herhalen van positieve affirmaties. Dit advies is gegeven door de therapeut en psychologen, in zelfhulpboeken, en op talkshows. Echter, ten minste één studie aangetoond dat deze techniek kan eigenlijk meer kwaad dan goed.

Het probleem

Het idee achter positief denken en positieve affirmaties is dat door het herhalen van positieve uitspraken als "Ik ben een sterk persoon" en "ik kan succes te behalen", kunnen mensen veranderen hoe ze denken over zichzelf, wat leidt tot een verandering in gedrag en dat er meer positieve uitkomsten in hun leven. Joanne Wood, hoogleraar psychologie aan de Universiteit van Waterloo, besloten om de effecten van positieve affirmatie praktijk te testen op mensen met een laag gevoel van eigenwaarde.

De Study

Hout nodigde 68 mensen om deel te nemen aan de studie, op basis van hun scores op de Rosenberg Self Esteem Scale. Deelnemers aan de studie bestond uit mensen met de hoogste en laagste scores. De deelnemers werden gescheiden door de vraag of ze werden beschouwd als hoog of laag zelfbeeld hebben. Deze twee groepen werden vervolgens gescheiden in een test- en controlegroep. Degenen die in de testgroep werden verteld om te herhalen: "Ik ben een lief persoon" elke 15 seconden om het geluid van een deurbel. Alle studie deelneemt werden vervolgens verteld om te schrijven over hoe ze zich voelden gedurende vier minuten. Dit werd gevolgd door een stemming assessment vragenlijst bepalen of de bevestigingen enkel effect hebben.

Resultaten

Studie resultaten toonden aan dat de deelnemers die als het hebben van een laag zelfbeeld volgens de Rosenberg schaal getest voelde eigenlijk slechter over zichzelf na de affirmaties, scoren gemiddeld 10 op de stemming evaluatie die volgden. Controle deelnemers met een laag gevoel van eigenwaarde, die niet de zin herhaald had gescoord een iets hogere gemiddelde van 17. Echter, de deelnemers die al een hoge self-hoogacht volgens de Rosenberg schaal had een gemiddelde stemming evaluatie schaal van 31 voor die het herhalen van de affirmatie en 25 voor degenen die dat niet deden.

Conclusies

Het probleem met positief denken dat psychologen hebben erkend sinds 1960 is dat mensen meer kans om ideeën te dicht bij degenen die ze al bezit en hebben de neiging meer afwijzend tegenover een idee hoe anders het is van hoe ze zich voelen te accepteren. Daarom zullen de mensen die last hebben van een laag zelfbeeld gedachten van het tegendeel wijzen. In feite, Wood's studie toont aan dat positieve affirmaties zo verwarrend en ongelooflijk om deze mensen dat het eigenlijk kan versterken hun toch al negatief beeld van zichzelf door hen te herinneren aan mislukkingen in het verleden of de gevoelens van oordeel kunnen zijn. Op deze manier kan positief denken en bevestiging therapie moeten doen meer schade dan goed.