Wat zijn de functies van een expressievector?

Wat zijn de functies van een expressievector?

Expressie vectoren zijn een belangrijk onderdeel van de genetische manipulatie. Ze zijn plasmiden of kleine gedeelten van DNA in levende cellen. De ingevoegde plasmide brengt, vandaar de naam, een gen dat een proteïne produceert. Deze nieuwe eiwit kan aan of uit te zetten wat chemisch proces, iets nieuws om te worden geproduceerd door de cel veroorzaken, of maak de cel betrekking anders dan zijn buren.

Wat Expressie Vectoren Do

Alle cellen hebben hetzelfde DNA. De reden cellen verschillend gedragen is dat verschillende patronen van genen geblokkeerd in verschillende cellen. Expressievectoren Plaats een nieuwe geblokkeerde gen in het DNA van geselecteerde cellen. Zoals alle genen, deze nieuwe gen stuurt de bouw van een eiwit. De meeste eiwitten zijn enzymen of receptoren.

Enzymen voor chemische reacties, zodat het nieuwe gen kunnen sommige ongewenste proces in verband met een ziekte stoppen of kan hij de nieuwe werkwijze gebeuren. Deze werkwijzen kunnen omvatten welke cel produceert. Bijvoorbeeld, een van de eerste succesvolle expressievectoren veroorzaakt cellen om meer insuline.

Receptoren zijn eiwitten die zich hechten aan wanden cel en fungeren als schakel tussen de cel en de rest van het lichaam. Zij kan de werking van een cel betreft andere cellen of de bloedstroom. Kortom, een succes geïmplanteerd expressievector maakt een cel zich anders gedragen.

Nevenfuncties

De meeste gen expressies zijn ingewikkelder dan "een gen, een eiwit." De expressievector moeten bepaalde aanvullende DNA-informatie te verstrekken als de schakelaars die de genexpressie proces en uit te schakelen. Ook zijn veel eiwitten in de delen - waarbij meerdere genen betekent - en elders in de cel geassembleerd.

De expressievector is echt een complex van genetisch materiaal dat een goede kennis van de biologische processen die betrokken zijn vereist. Het is ook belangrijk dat de expressievector worden geïmplanteerd in de juiste cel - een die recht suite van genen gedeblokkeerd is. Bijvoorbeeld, wanneer gebruikt voor het kloneren - een gemeenschappelijk gebruik van expressievectoren - de vector worden ingevoegd in een stamcel.

Functionele Voorbeelden

Expressievectoren een belangrijke rol spelen bij het klonen - het bouwen van een kopie van een dier uit een enkele cel. Expressievectoren modificatie van voedsel ook mogelijk zodat tomaten en perziken rijpen later nadat ze geplukt - zodat ze kunnen worden opgeslagen en verzonden. Wetenschappers hebben vis genen veranderd zodat vissen groeien sneller en gezonder te eten. Ze hebben plantaardige gewassen gemodificeerd om hun eigen insecticiden en herbiciden produceren. De genen van sommige bacteriën werden aangepast om ze verontreinigingen eten, en de genen van andere bacteriën werden aangepast om te produceren geneesmiddelen.

Enkele van de meest interessante expressievector modificaties omvatten het plaatsen van genen van vuurvliegjes in plantaardige gewassen die tomaten en andere planten die glow in the dark heeft geproduceerd.