Wat zijn de functies van de craniale zenuwen?

Er zijn twaalf paar hersenzenuwen, op twee na alle die hun oorsprong in de hersenstam. Deze zenuwen te vergemakkelijken werking van de zintuigen en sommige spieren 'van de zintuigen.

Hersenzenuwen I en II

Hersenzenuwen I en II zijn de olfactorische en optische zenuwen, respectievelijk. Dit zijn de enige twee craniale zenuwen die niet van oorsprong in de hersenstam. De olfactorische zenuw oorsprong in het deel van de hersenen genaamd de bulbus olfactorius. Het functioneert in het controleren van de betekenis van geur (reukzin). De oogzenuw oorsprong in het oog en draagt ​​informatie naar de hersenen voor het gezichtsvermogen. Deze zenuwen kan zeer eenvoudig worden getest. In het geval van hersenzenuw I, een eenvoudige test om te zien of het onderwerp bepaalde verschillende geuren zoals koffie, knoflook en citroen kan identificeren. Hersenzenuw II kan worden getest met behulp van de standaard oog grafiek.

Hersenzenuwen III, IV en VI

Dit zijn de zenuwen die controle verkeer. Hersenzenuw III, de oculomotorische zenuw, is de zenuw die oogbeweging en pupilvernauwing controleert. Hersenzenuwen IV en VI controle ook oogbewegingen. Zij worden genoemd, in volgorde, de Trochlear zenuw en de Nervus abducens. Alle drie kunnen worden getest door het houden een vinger op en vraagt ​​het onderwerp aan zijn hoofd stil te houden en volgen de beweging van uw vinger van links naar rechts en op en neer. Om pupilvernauwing controleren, kijken naar de leerlingen in heldere en vervolgens bij weinig licht. De leerlingen moeten kleiner in fel licht en grotere in dim zijn.

Hersenzenuw V

Hersenzenuw V is de nervus vagus en regelt de druk en pijn sensaties van het gezicht en hoofd. De nervus vagus controleert ook de spieren gebruikt voor het kauwen. Om deze zenuw te testen, vraag het onderwerp aan zijn kaken te sluiten alsof bijten neer op het tandvlees. Om het gezicht sensatie te testen, raakt verschillende delen van haar gezicht met iets zachts of stomp en vraag haar naar de plaatsen die u aanraakt noemen. Plaats niets in de mond.

Hersenzenuwen VII en VIII

Deze hersenzenuwen zijn de gezichtszenuw (VII) en vestibulocochlearis zenuw (VIII). De gezichtszenuw controles proeven op de voorste twee derde van de tong. Het ontvangt ook informatie uit het oor en stuurt de spieren van gezichtsuitdrukking. Dit kan worden getest door het onderwerp te glimlachen of fronsen. Smaak kan worden getest met iets zoet of zout geplaatst op het voorste gedeelte van de tong. De vestibulocochlearis zenuw controles gehoor en evenwicht. Om te testen, te bepalen hoe ver het onderwerp van een bepaald geluid kan horen. Het is niet veilig om te testen balans, behalve in een echte klinische test.

Hersenzenuwen IX en X

De glossopharyngeus (IX) regelt bepaalde functies van zowel inslikken als smaak op het achterste derde deel van de tong. Het voert informatie van de tong, amandelen en keelholte (de holte die de mond en neus verbindt met de slokdarm). Observeer het subject als hij drinkt en slikt water. Smaak kunnen worden getest in de hierboven beschreven wijze behalve de zoute of zoete stof moet aan de achterkant van de tong worden geplaatst. De nervus vagus (X) controleert pijn / touch sensaties van de spijsvertering, hartslag en aantal klieren. Niet testen van de nervus vagus.

Hersenzenuw XI

De spinale accessoire zenuw stuurt de spieren van het hoofd van de beweging. Om te testen hersenzenuw XI, plaats je handen lichtjes op de zijkanten van de onderwerpen hoofd en vraag haar om het te verplaatsen in alle richtingen.

Hersenzenuw XII

De hypoglossuszenuw dient om de spieren van de tong regelen. Om te testen, vraag het onderwerp uit te steken zijn tong en beweeg deze in alle richtingen.