Wat zijn de effecten van blootstelling aan asbest?

Wat zijn de effecten van blootstelling aan asbest?

De effecten van asbest op het lichaam kan levensbedreigend zijn. Drie van de grote problemen die kunnen voortvloeien uit blootstelling aan asbest zijn asbestose, longkanker en mesothelioom.

Asbestose

Asbestose is geen kanker maar een gevaarlijke, chronische ziekte van de longen. Het kan een direct gevolg van het inademen van asbestvezels, die irriteert en ontsteekt long- weefsels. Het Agentschap voor toxische stoffen en Ziektepreventie Registry (ATSDR) berekent dat de latentietijd voor het begin van asbestose is over het algemeen 10-20 jaar na de eerste blootstelling. Zodra een persoon ontwikkelt asbestose, symptomen zijn onder meer ademhalingsproblemen en een droge, krakend geluid in de longen bij het inademen. Deze symptomen kunnen worden invaliderende en potentieel fatale. Volgens het Amerikaanse Environmental Protection Agency (EPA), is er geen effectieve behandeling voor asbestose.

Longkanker

Longkanker in verband met blootstelling aan asbest binnenvalt en belemmert de long luchtwegen. Hoewel de ziekte ontwikkelt zich langzaam, wanneer het voorkomt, kankercellen kunnen breken en verspreid naar andere delen van het lichaam. Voorkomende symptomen zijn hoesten, piepende ademhaling, moeizame ademhaling, kortademigheid, ophoesten van bloed, aanhoudende pijn op de borst, heesheid, gewichtsverlies en bloedarmoede.

Mesothelioom

Mesothelioom is een zeldzame vorm van kanker gevonden in de voering van de long, borst, buik en hart. Bijna alle gevallen van mesothelioom zijn een gevolg van het inademen van asbestvezels of worden blootgesteld aan asbest dust.This ziekte kan niet opdagen pas vele jaren na blootstelling aan asbest. Dit is de reden waarom grote inspanningen worden geleverd om schoolkinderen te voorkomen worden blootgesteld.

Volgens de ATSDR kan mesothelioom een ‚Äč‚Äčlatentieperiode van 20 tot 50 jaar na de eerste blootstelling aan asbest, een diagnose in een vroeg stadium zeer moeilijk. Zodra de symptomen beginnen te verschijnen, heeft de kanker al haar gevorderde stadia bereikt.