Wat zijn de complicaties van externe bestraling voor prostaatkanker?

Elk jaar meer dan 185.000 Amerikaanse mannen krijgen een diagnose van prostaatkanker, waardoor het de tweede belangrijkste oorzaak van kanker bij mannen, volgens de Amerikaanse Centers for Disease Control and Prevention. Terwijl externe bestraling is een veel voorkomende behandeling voor prostaatkanker, de procedure wel een risico op bijwerkingen opleveren.

Significantie

De meest voorkomende bijwerkingen van de uitwendige bestraling voor prostaatkanker zijn vermoeidheid, maar ook roodheid en irritatie; deze zich voordoen bij de meeste mensen op enig moment tijdens de behandeling, volgens de Universiteit van Pittsburgh Medical Center.

Soorten andere bijwerkingen

Andere mogelijke bijwerkingen van de uitwendige bestraling onder rectale pijn of jeuk, het lekken van ontlasting, diarree en frequent of dringende plassen. Deze effecten treden bij ongeveer 30 tot 50 procent van de patiënten volgens de University of Pittsburgh Medical Center.

Time Frame

De meeste van de bijwerkingen die optreden tijdens uitwendige bestralingen plaatsvinden door de tweede en derde week van de behandeling en stoppen na behandeling eindigt, rapporteert de University of Pittsburgh Medical Center. Bestraling heeft het potentieel om andere complicaties die ontstaan ​​na maanden behandeling eindigt ook veroorzaken.

Risico's

Erectiele disfunctie ontwikkelt zich vaak tegen het einde of na externe bestraling behandeling voor prostaatkanker en in uw hele leven kon blijven. In sommige gevallen, prostaatkanker leidt tot schade aan het rectum, dat chirurgisch herstel vereist, waarschuwt de Mayo Clinic.

Oplossing

Nemen van voldoende rust en het eten van een uitgebalanceerd dieet helpt te verzachten sommige van de complicaties van externe bestraling voor prostaatkanker, suggereert de American Cancer Society. Vermijd het dragen van strakke kleding over het bestraalde gebied om huidirritatie te minimaliseren.