Wat zijn de complicaties van de insulinetherapie?

Wat zijn de complicaties van de insulinetherapie?

Insuline therapie wordt vaak voorgeschreven voor mensen die leven met diabetes. Het kan bloedsuikerspiegel en voorkomen of vertragen de progressie van lange termijn complicaties van diabetes, maar de therapie zelf kan complicaties voor sommige patiënten.

Wat is insuline?

Insuline is een hormoon, gewoonlijk afgescheiden door de alvleesklier, die een aantal functies vervult in het lichaam, met name het regelen bloedsuikerspiegel.

Wie heeft insulinetherapie?

Voor patiënten met diabetes type 1, voorheen genaamd "juveniele diabetes," insulinetherapie vervangt insuline die het lichaam niet op zichzelf. Patiënten met type 2 diabetes en zwangerschapsdiabetes soms geadviseerd insuline wanneer andere therapieën niet bloedsuikerspiegel binnen het gewenste bereik te houden.

Hoe wordt insuline therapie toegediend?

Insuline wordt meestal gegeven door subcutane injectie met naalden voor éénmalig gebruik, een insulinepomp of een insulinepen. Onderzoekers zijn het onderzoeken van verschillende andere methoden van toediening van insuline, waaronder inhalatie, transdermale en orale methoden.

Hypoglykemie

Hypoglykemie is de meest voorkomende en vaak de meest ernstige complicatie van insulinetherapie. De symptomen kunnen variëren van vaag "slecht gevoel" tot toevallen, bewusteloosheid, en (zelden) blijvende hersenschade of de dood.

Als een patiënt injecteert te veel insuline, oefeningen te veel in verhouding tot koolhydraten geconsumeerd, niet genoeg te eten of eet op ongepaste momenten, kan bloedsuikerspiegel laag genoeg vallen om hypoglykemie veroorzaken.

Huidcomplicaties

Lipoatrofie, een pitting uiterlijk van de huid, is een zeldzame immuunreactie gerelateerd insuline-injecties, die kunnen worden voorkomen door het veranderen van een sterk gezuiverd insulinepreparaat. Lipohypertrofie verwijst naar een gebied van het onderhuidse weefsel dat wordt verdikt en hard. Deze complicatie kan worden verminderd door het draaien insuline injectieplaatsen.

Diabetische ketoacidose

Een potentieel levensbedreigende aandoening, diabetische ketoacidose kan een gevolg zijn van een slechte naleving van insuline therapie. Diabetische ketoacidose ontstaat wanneer een patiënt heeft een ernstig tekort aan insuline in zijn systeem. Bloedsuikerspiegel stijgen, en het lichaam begint te breken vet voor energie. Dit produceert toxische zuren genoemd ketonen.

Gebruik van een insulinepomp kan soms leiden tot een geval van diabetische ketoacidose om verschillende redenen. Enkele voorbeelden zijn een pomp batterij niet opgeladen, een lege insuline reservoir, losse slangen, of een gebogen of geknikte canule dat de levering van insuline voorkomt.