Wat zijn complexvormige koolhydraten?

Wat zijn complexvormige koolhydraten?

Mensen zouden kunnen verwarren "complex" met "complexe" koolhydraten, in de veronderstelling dat de koolhydraten zijn veranderd in een of andere manier voor consumptie. Wees gerust, dat wel: "gecomplexeerd" koolhydraten zijn gewoon good ol 'complexe koolhydraten, ketens van drie of meer enkelvoudige suikermoleculen aan elkaar gekoppeld, dat energiebron nodig voor de goede werking van een gezond lichaam.

Zetmeelrijke complexe koolhydraten

Zetmeelrijke complexe koolhydraten zijn vrij gemakkelijk te verteren, en geven hun energie langzaam gedurende een relatief lange periode. De meeste zetmeelrijke koolhydraten vallen binnen het bovenste glycemische index, een schaal van 1 tot 100, dat tarieven hoe bloedsuiker wordt getroffen met twee of drie uur na het eten. Enkele voorbeelden van voedingsmiddelen met een hoog zetmeelrijke complexe koolhydraten bevatten brood (GI factor> 70), granen (GI factor> 70), witte rijst (GI factor> 70), pasta (GI minder dan 55), aardappelen (GI> 70), droge bonen (GI minder dan 55), wortelen en maïs.

Cellulose en Fiber

Sommige complexe koolhydraten vormen cellulose, een materiaal dat uw lichaam niet gemakkelijk te verteren en is een belangrijk onderdeel van voedingsvezels. Groene groenten zoals groene bonen, broccoli en spinazie bevatten minder zetmeel en meer vezels. Alle korrels bevatten zetmeelrijke koolhydraten. Echter, volle granen - zoals volkoren pasta - zijn beter voor u, want ze hebben ook meer vezels. Volgens de Wheat Foods Raad "De vezel in complexe koolhydraten, groenten en fruit kunnen cholesterolverlagers helpen bij sommige mensen bij gegeten als onderdeel van een vetarm dieet." De meeste vruchten hebben een lage glycemische index.

Enkelvoudige koolhydraten

Enkelvoudige koolhydraten worden snel verteerd en zorgen voor een snelle energieboost, maar in tegenstelling tot complexe koolhydraten ze bieden weinig of geen voedingsstoffen. Eenvoudige, geraffineerde koolhydraten vaakst in geschikte voedingsmiddelen in de vorm van glucose, fructose (vruchtensuiker), sucrose (tafelsuiker) en galactose (de suiker in melk), die op hun beurt worden gebruikt als bestanddelen in suikergoed, roomijs , koekjes en andere zoetigheden. Eenvoudige koolhydraten een groter potentieel om te worden omgezet in vet opgeslagen in het lichaam, waardoor onnodige gewichtstoename.