Wat voor soort arts nodig voor neuropathie?

Wat voor soort arts nodig voor neuropathie?

Perifere neuropathie is een aandoening die categorie geven diverse symptomen als gevolg van zenuwbeschadiging of ongebruikelijke zenuw gedrag omvatten. Neuropathie kan variëren van desoriënterende pijnlijke aan slopende, afhankelijk van de patiënt, de oorsprong van het probleem en de progressie van de aandoening. Neuropathische klachten kan niet automatisch worden toegeschreven aan een bepaalde oorsprong. Artsen moeten de oorzaak van elke patiënt te onderzoeken, en pijnbestrijding specialisten kan vaak helpen adres pijnklachten.

Wat is perifere neuropathie?

Perifere neuropathie is de term die en schade of ziekte die gebieden van het zenuwstelsel buiten de hersenen en het ruggenmerg (vandaar de term "perifere") beschrijft. In wezen elk zenuwen buiten deze gebieden kan theoretisch worden beïnvloed door een neuropathie.

Wat zijn de soorten van neuropathie?

Mononeuropathieën zijn aandoeningen die slechts een zenuw, bijvoorbeeld in de arm of de voet van een patiënt.

Polyneuropathie optreedt wanneer meerdere zenuwen tegelijkertijd misdragen, vaak uiteenlopende gebieden van het lichaam, en op een manier die lijkt verbonden.

De meerderheid van de neuropathieën worden 'overgenomen' veroorzaakt door een externe of milieu-factor, zoals een infectie, verwonding, slechte voeding of zelfs een toxine. De zeldzamere familie van erfelijke neuropathieën zijn genetisch geërfd door de kinderen van de ouders. Er kunnen ook "idiopathische" neuropathieën - waarbij etiologie van de aandoening niet kan worden bepaald.

Overzicht van oorzaken

Neuropathieën kunnen manifesteren op verschillende manieren, al naar gelang van de zenuw / s aangetast en de oorzaak van het zenuwletsel.

Carpaal tunnel syndroom wordt veroorzaakt door veelvuldig herhaalde bewegingen, zoals zware typen, en kan leiden tot ernstige pijn, gevoelloosheid of moeite in de hand en vinger bewegingen veroorzaken.

Andere mononeuropathieën kan worden veroorzaakt door een constante of druk uitgeoefend om een ​​gebied van het lichaam - zoals ulnaris of radiale zenuwletsel, die kunnen worden veroorzaakt door frequente druk op de ellebogen.

Polyneuropathieën kan worden veroorzaakt door een aantal factoren inclusief bepaalde virale infecties, voedingstekorten, auto-immune reacties (waarbij het immuunsysteem misidentifies zenuwcellen als vreemde pathogenen) of diabetes of alcoholisme, een paar te noemen.

Overwegingen bij het zoeken naar behandeling

Bij het zoeken naar de behandeling, is het vaak verstandig om te beginnen met uw huisarts, of een relevante specialist die vertrouwd is met u en uw medische voorgeschiedenis.

De keuze van de arts te zien zal waarschijnlijk sterk afhankelijk dat geschiedenis en de aard en ernst van de symptomen. Sommige gevallen van neuropathie kan niets meer dan een periode van rust nodig, of veranderen in gewoontes (zoals het vermijden of het verschuiven van druk op bepaalde gebieden van het lichaam).

Een breed scala aan artsen

Een patiënt met diabetes, bijvoorbeeld, die begint het ervaren van de vroege symptomen van neuropathie (zoals tintelingen en gevoelloosheid in de armen of benen) moet onmiddellijk contact opnemen met de arts die het meest bekend zijn met zijn medische geschiedenis, of een arts goed thuis in de behandeling van diabetes .

Echter, het volledige scala van artsen die kan worden opgeroepen om te behandelen of een bijdrage leveren aan de diagnose en behandeling van een hypothetische neuropathie is vrij breed. Digestieve symptomen kunnen de betrokkenheid van een gastro-enteroloog te rechtvaardigen. Urogenitale klachten kan overleg met een uroloog of een OB / GYN geven. Orthopedisten, neurologen, immunologen, voedingsdeskundigen, toxicologen of besmettelijke ziekte specialisten zijn slechts enkele van de medische experts die kunnen worden opgeroepen om deel te nemen aan neuropathie behandeling tijdens hun loopbaan.

De specifieke artsen die betrokken raken in een specifiek geval zal afhangen van de identificatie van de symptomen en het proces van nadere de waarschijnlijke oorzaken en het vinden van mogelijkheden voor behandeling.