Wat te verwachten na prostaat straling?

Volgens de Stichting prostaatkanker, een op de zes mannen in de VS heeft prostaatkanker op een bepaald moment in zijn leven. Radiotherapie kankercellen doodt, maar ook schade aan de urethra, blaas, darm en rectum.

Effecten

Alle vormen van prostate straling tijdelijke bijwerkingen en soms langdurige problemen veroorzaken. Sommige vormen beïnvloeden levenskwaliteit meer dan anderen. Bijvoorbeeld, uitwendige bestraling (bestraling) zorgt ervoor dat de meeste verstoring in seksueel functioneren.

Time Frames

Radiotherapie kan beïnvloeden levenskwaliteit tijdens en onmiddellijk na behandelingscycli. Het kan ook bijdragen om problemen die niet komen opdagen tot later. Bijvoorbeeld kan urinaire of darmproblemen optreden zolang drie jaar na bestraling. Erectiele disfunctie kan erger een tot twee jaar na de behandeling te krijgen.

Significantie

Een man die darmcontrole verliest kan zich isoleren van sociaal contact, en erectiestoornissen kunnen van invloed zijn intieme relaties.

Oplossingen

Medicijnen, oefeningen, en veranderingen in levensstijl kunnen de symptomen verbeteren. Bijvoorbeeld erectiestoornissen reageert vaak goed op recept medicijnen en andere interventies.

Overwegingen

Volgens het National Cancer Institute, mannen met prostaatkanker moeten een nauwkeurig beeld van de te verwachten kwaliteit van het leven en de mogelijke bijwerkingen, zodat ze kunnen deelnemen aan weloverwogen beslissingen nemen over de behandeling opties.