Wat Microben Oorzaak Voedselvergiftiging?

Wat Microben Oorzaak Voedselvergiftiging?

Volgens de Verenigde Staten Center for Disease Control and Prevention (CDC), zijn er meer dan 250 soorten voedsel overgedragen ziekte, elk veroorzaakt door een andere bacterie, virus of parasiet. Wanneer gevaarlijke bacteriële ziekteverwekkers, of microben, voer het darmkanaal, kunnen ze ernstige maagpijn, braken, diarree en uitdroging veroorzaken. Wanneer deze microben in het lichaam wordt gehouden door het slikken, begint de incubatietijd. Deze periode, die kan variëren van een uur tot enkele dagen, kan de microbe snel vermenigvuldigen in de darmen. Er zijn ongeveer 76 miljoen jaarlijkse afleveringen van voedselvergiftiging in de VS alleen, en naar schatting 5.000 gevallen fataal blijken te zijn. De volgende drie microben meestal gekoppeld voedselvergiftiging, zoals door de CDC.

Campylobacter

Campylobacter microben zijn meestal te vinden in rauw vlees en gevogelte. Kip is de hoofdverdachte in campylobacter infectie, omdat de microben gedijen in de darmen van levende kippen. Wanneer gaar vlees wordt geconsumeerd, de microben het darmkanaal, waar incubeer gedurende 3 tot 5 dagen. Symptomen van campylobacter voedselvergiftiging zijn onder meer koorts, ernstige diarree en buikpijn. Volgens de CDC, Campylobacter infectie is wereldwijd de belangrijkste oorzaak van ernstige diarree.

Escherichia coli

Escherichia coli, algemeen bekend als e. coli, wordt meestal gekoppeld aan rauw rundvlees. Stammen van deze bacterie leeft in de darmen van alle mensen en dieren, zoals opgemerkt door de British Society for General Microbiology. Sommige stammen zijn schadelijk en mogelijk fatale, zoals O157: H7 stam. E. coli is ook te vinden in verontreinigd water en melk. Na een incubatieperiode van 3-4 dagen, de microbe veroorzaakt ernstige diarree en buikkrampen en kan zelfs leiden tot ernstige complicaties zoals hemolytisch uremisch syndroom. Het kan ook koorts veroorzaken en is vooral gevaarlijk voor kinderen en ouderen.

Salmonella

Salmonella microben in de darmen van dieren, vogels, reptielen en mensen. Het wordt vaak verbonden met de consumptie van rauwe eieren, gevogelte en groenten. De incubatietijd kan overal duren van 6 uur tot 2 dagen, en symptomen zijn koorts, diarree en maagkrampen. Wanneer salmonella microben infecteren personen met een verzwakt immuunsysteem, kan de microben de bloedbaan binnen te vallen en leiden tot meer ernstige infecties, zoals tyfus.