Wat is Sulfmeth / TriMeth DS?

Wat is Sulfmeth / TriMeth DS?

Sulfmeth / TriMeth DS (dubbele sterkte) is een antibioticum dat wordt voorgeschreven voor specifieke soorten van bacteriële infecties. Het wordt niet aanbevolen voor gebruik bij kinderen jonger dan 2 jaar oud en door zwangere vrouwen. Sulfmeth / TriMeth DS wordt oraal ingenomen, hetzij met water of een glas melk. Het wordt aangeraden om voldoende te drinken tijdens het gebruik van deze medicatie om de vorming van pijnlijke nierstenen te voorkomen.

Merknamen

Sulfmeth / TriMeth DS wordt verkocht onder verschillende merknamen, waaronder Bactrim (Roche), Bactrim DS (Roche), Septra DS (Glaxo), Sulfatrim (Actavis US), Apo-Sulfatrim (Apotex Inc), Nu-Cotrimox (Nu- Pharm Inc), Septra Druif Suspension (Monarch) en Septra Pediatric Suspension (Actavis).

Samenstelling

Sulfmeth / TriMeth DS bestaat uit trimethoprim (chemische formule: C14H18N4O3) en sulfamethoxazol (chemische formule: C10H11N3O3S) in verschillende concentraties. Sulfamethoxazol (een antibioticum) is effectief tegen verschillende bacteriën, waaronder Proteus, Salmonella, Yersinia, Klebsiella, E. coli, Enterobacteriaceae, Bacillus anthracis, streptokokken en stafylokokken. Trimethoprim remt de synthese van bacteriën en de combinatie met sulfamethoxazol verhoogt de microbiële eigenschappen van een antibioticum. Trimethoprim en sulfamethoxazol mengsel is commercieel verkrijgbaar in een verhouding van 1: 5, maar een verhouding van 01:19 is bewezen effectief tegen bacteriële infecties zijn.

Werkingsmechanisme

Trimethoprim en sulfamethoxazol remmen de productie van bacteriën en voorkomen bacteriële activiteit. Sulfamethoxazol wordt geabsorbeerd in het maagdarmkanaal en langzaam uitgescheiden door het lichaam. Het remt de synthese van foliumzuur, die nodig is door bacteriën vermenigvuldigen - waardoor uiteindelijk alle pathogene bacteriën sterven. Trimethoprim remt de productie van het enzym dihydrofolaat reductase (DHFR) door bacteriën en onderbreekt de productie van tetrahydrofoliumzuur (of foliumzuur). Bacteriën zijn derhalve niet foliumzuur absorberen uit de infectieuze gastheer. De remming van DHFR en verminderde foliumzuur concentratie in het ontvangende lichaam maakt bacteriën geen nucleotiden nodig voor de replicatie te produceren.

Side Effects

Bijwerkingen geassocieerd met sulfmeth / TriMeth DS zijn braken, misselijkheid, diarree, hoofdpijn en verlies van eetlust. Onwaarschijnlijk bijwerkingen zijn stemmingswisselingen, vermoeidheid van de spieren, verwardheid, bloed in de urine en stijve nek. Gevallen van leverschade, bloedziekten (zoals bloedarmoede), huiduitslag, aanhoudende keelpijn en ongewone vermoeidheid kan zijn waarschijnlijk, maar zelden met sulfmeth / TriMeth DS.

Drug Interactions

Sulfmeth / TriMeth DS wisselwerking met bepaalde medicijnen, en de combinatie wordt niet aanbevolen door artsen. Het wordt niet aanbevolen om sulfmeth / TriMeth DS met Cisapride, Bepridil, Dofetilide, levomethadyl, Mesoridazine, thioridazine en pimozide. Hoewel het niet aan te raden om te nemen sulfmeth / TriMeth DS met de volgende geneesmiddelen gebruikt, kan het nodig zijn in sommige gevallen (onder toezicht van een arts): Acecainide, astemizol, Chloroquine, Fluconazol, Isradipine, Sotalol, Vasopressine en zotepine.