Wat is Scoliose Chirurgie?

Wat is Scoliose Chirurgie?

Scoliose is een aandoening waarbij de wervelkolom, gewoonlijk rechte, een of meer laterale bochten. Deze curven kan in ernst variëren van mild en asymptomatisch aan het zijn ernstig genoeg om orgaanfuncties beschadigen en zichtbare skelet misvormingen veroorzaken. Behandelingen voor scoliose omvatten oefeningen en fysiotherapie, elektrische stimulatie, bracing en, in ernstige gevallen, een operatie.

Indicaties voor chirurgie

De overgrote meerderheid van scoliose patiënten geen kandidaat zijn voor een chirurgische ingreep. In het algemeen zal artsen raden operatie wanneer een curve hoogte groter dan 40 graden, wanneer de patiënt ervaart ernstige symptomen zoals rug en spierpijn of zenuwbeschadiging, en wanneer de kromming orgaanfunctie compromitteren. Omdat ernstige scoliose progressief kunnen patiënten met een of meer bochten van 40 graden plus verwachten dat ze verslechteren met een tot twee graden per jaar onbepaalde tijd, dat is een andere reden dat chirurgie meestal aangegeven in dergelijke gevallen. Bovendien, als matige tot ernstige scoliose reageert niet minder invasieve behandelingen zoals versteviging, chirurgie worden overwogen.

Doel van de operatie

Het doel van de operatie is om de progressie van de kromming stoppen en de wervelkolom evenwichtige maken. Chirurgie niet volledig recht de wervelkolom, als dergelijke extreme torsie van de huidige stand van de wervelkolom het ruggenmerg kan compromitteren. Integendeel, de chirurg beoogd de curve of krommen stabiliseren ze, met behoud spinale flexibiliteit voor de patiënt. Dit wordt bereikt door de correctie en stabilisatie van de curven via verschillende technieken en implantaten.

Vormen van chirurgie

Chirurgen kunnen scoliosechirurgie benaderen, zowel via een posterieure of anterieure incisie. Deze beschikking is hoofdzakelijk gebaseerd op de locatie van de curve die wordt behandeld. Terwijl de meeste behandelingen posterieur worden uitgevoerd (met een insnijding over de rug), dysfunctie bij lage lendenen en bekken worden vaak behandeld via anterior incisies (een incisie die gaat door de voorkant van het lichaam). In sommige gevallen kan chirurgen kiezen voor een endoscoop om de procedure uit te voeren.

Chirurgische ingreep

Tijdens de procedure wordt de wervelkolom gestrekt (in zekere mate bepaald door de chirurg) en gestabiliseerd door het gebruik van zowel implantaten en fusie. Implantaten zijn medische kwaliteit apparaten die verblijven in de patiënt permanent en kunnen haken, staven, draden en schroeven of een combinatie hiervan. In samenhang met het implantaat, zal de chirurg een bottransplantaat en fusion, waarbij geënte bot (donor of uit de patiënt) is geplaatst in en rond zowel het implantaat en de wervelkolom voeren. Deze gefuseerde bot groeit uiteindelijk rondom het apparaat en biedt extra stabiliteit.

Herstel

In de meeste gevallen worden patiënten vrijgegeven binnen een week na de operatie, maar het herstel kan een lang proces zijn als de fusie moeten stabiliseren en de patiënt moet spierkracht te herwinnen. Tijdens de eerste paar maanden na de operatie, worden de werkzaamheden beperkt tot die die nodig zijn voor het dagelijkse leven. Binnen een jaar, kan een patiënt verwachten dat alle normale activiteiten, waaronder inspannende sportieve activiteiten hervatten.