Wat is Schimmel van de hoofdhuid?

Schimmels zijn micro-organismen zoals gist en schimmels. Schimmel van de hoofdhuid, ook wel ringworm van de hoofdhuid of tinea capitis, is een infectie veroorzaakt door schimmels dermatofyten genoemd. Meestal hoofdhuid ringworm voorkomt bij kinderen, maar iedereen kan het krijgen.

Symptomen

Symptomen van de hoofdhuid schimmel zijn jeuk, pus gevulde zweren, ronde en schilferige letsels die rood of gezwollen zijn, kleine zwarte puntjes en haaruitval, volgens Medline Plus.

Behandeling

Behandeling voor tinea capitis bestaat meestal uit anti-schimmel medicatie via de mond ingenomen. U kan de verspreiding van de infectie te verminderen door het gebruik van medicinale shampoo met ketoconazol of selenium sulfide, volgens de Universiteit van Maryland Medical Center

Preventie

Schimmels gedijen in warme, vochtige gebieden, dus droog blijven is een belangrijke manier om schimmel infecties te voorkomen. Je hebt een verhoogd risico voor tinea capitis als je kleine huid of hoofdhuid verwondingen, slechte hygiƫne of natte huid voor een lange tijd.

Spread

Tinea capitis is besmettelijk en kan worden verspreid door direct contact met iemand die ringworm heeft of door het aanraken van besmette voorwerpen, zoals kammen, hoeden, kleding of huisdieren, vooral katten. Als een persoon in de familie is besmet, controleer andere familieleden en huisdieren.

Overwegingen

Tinea capitis vaak terugkeert na de behandeling. Voor kinderen vaak problemen ringworm verbeteren wanneer zij puberteit.