Wat is progressieve multifocale leuko-encefalopathie?

Progressieve multifocale leuko-encefalopathie is een zeldzame virale aandoening die de hersenen aantast. De ziekte komt het meest voor bij mensen die het immuunsysteem, zoals mensen die aids hebben, ondergaan de behandeling van kanker of het nemen van immunosuppressieve of corticosteroïd medicatie hebben gecompromitteerd, zo meldt het Nationaal Instituut voor Neurologische Aandoeningen en Stroke (NINDS).

Kenmerken

Progressieve multifocale leuko-encefalopathie (PML) zorgt de beschermende bekleding van hersencellen bekend als myeline te breken tijd.

Symptomen

Symptomen van progressieve multifocale leuko-encefalopathie zijn hoofdpijn, gebrek aan coördinatie, onhandigheid, verlies van taalvaardigheid, geheugenverlies, wazig zien en zwakte van je armen en benen.

Time Frame

Ongeveer 50 procent van de AIDS-patiënten en 80 percent van andere patiënten sterven PML binnen zes maanden na diagnose volgens NINDS.

Diagnose

Artsen vertrouwen op diagnostische beeldvorming tests zoals CT-scans, MRI en EEG's aan progressieve multifocale leuko-encefalopathie diagnosticeren, meldt de Merck Medisch Handboek.

Behandeling

De meest voorkomende behandeling van progressieve multifocale leuko-encefalopathie is antivirale medicijnen zoals cidofovir. Deze medicijnen zijn effectiever bij patiënten met AIDS dan in andere, die goed is voor de hogere sterfte onder andere patiënten.