Wat Is Myelodysplasie Syndroom?

Myelodysplastisch syndroom is een groep aandoeningen waarbij stamcellen in het lichaam vormen geen of correct. Dit betekent dat er niet genoeg gezonde cellen in het lichaam, wat kan leiden tot levensbedreigende complicaties. Volgens de Kanker van het Bloed en Leukemie website, zijn tussen 7000 en 12.000 nieuwe gevallen van myelodysplastisch syndroom gediagnosticeerd elk jaar in de VS

Overwegingen

Myelodysplastisch syndroom is geen kanker, maar sommige vormen van de aandoening kan leiden tot acute myeloïde leukemie, een vorm van kanker. Daarom wordt het syndroom vaak aangeduid als pre-leukemie.

Symptomen

Vermoeidheid en kortademigheid, gemakkelijk blauwe plekken of bloeden, het verliezen van gewicht onbedoeld, zeer bleke huid, frequente infecties, petechiën (kleine rode vlekken onder de huid), zwakte en koorts zijn symptomen van myelodysplastisch syndroom.

Soorten

Er zijn verschillende types van myelodysplastisch syndroom. 5q-syndroom beïnvloedt het DNA van het lichaam. Hypoplastische MDS werkt als bloedarmoede in het lichaam. MDS met myleofibrosis veroorzaakt beenmerg groeien in de milt en lever. En regelmatige beenmerg wordt vervangen door fibrose weefsel en MDS met prominente eosinofilie veroorzaakt een overmaat van bepaalde witte bloedcellen.

Risico op kanker

Patiënten worden ingedeeld volgens hun risico op het ontwikkelen van kanker. Intermediate-1 is het laagste risiconiveau. Patiënten op dit niveau hebben refractaire anemie, refractaire anemie met ringsideroblasten, of refractaire anemie met overmatig ontploffing. Patiënten met een hoger risico op het ontwikkelen van kanker worden beschouwd Intermediate-2 en hebben meestal refractaire anemie met overmatig ontploffing in transformatie of chroom myelomonocytenleukemie.

Oorzaken

Er is geen bekende oorzaak voor primaire myelodysplastisch syndroom. Enkele oorzaken voor secundaire myelodysplastisch syndroom zijn chemotherapie en milieu-toxines.