Wat Is IBC Borstkanker?

Inflammatoire borstkanker (IBC) is een vorm van borstkanker die is zeldzaam maar extreem agressief. In IBC borstkanker, de lymfevaten in de borst verstopt raken door kankercellen. Hierdoor wordt de borst rode en gezwollen, of worden "ontstoken." IBC borstkanker ontwikkelt zich zeer snel en vaak wordt niet gedetecteerd door routinematige methoden van borstkanker screening, zoals mammografie.

Overwegingen

Volgens het National Cancer Institute, 1 tot 5 procent van alle mensen met borstkanker in de Verenigde Staten hebben IBC borstkanker. Vergeleken met niet-IBC borstkanker, dit type vaak wordt gevonden bij jongere vrouwen. Meer Afro-Amerikanen ontwikkelen van de kanker dan blanken, en op jongere leeftijd. Mannen kunnen IBC borstkanker krijgen, maar het heeft de neiging om later in het leven optreden.

Symptomen

Een van de belangrijkste verschillen in symptomen van IBC borstkanker en non-IBC borstkanker is dat IBC borstkanker vaak geen gedefinieerde knobbel in de borst. Typische symptomen zijn zwelling, roodheid en warmte in de borst. De huid kan ook roodachtig paars, roze of blauwe plekken en kunnen ribbels of een ontpit uitzien. Andere symptomen kunnen zijn: toename van de borstomvang, zwaar gevoel, pijn, branderig gevoel, gevoeligheid of een ingetrokken tepel. Gezwollen lymfeklieren kan boven het sleutelbeen worden gedetecteerd, onder de arm of in beide locaties. Typische symptomen ontwikkelen snel, gewoonlijk over een periode van weken of maanden.

Diagnose

Inflammatoire borstkanker te diagnosticeren, zal uw arts uw medische geschiedenis te beoordelen en uitvoeren van een klinisch onderzoek, met inbegrip van een excisiebiopsie. Imaging tests zoals een mammogram en borst echografie worden meestal gebruikt om de diagnose te bevestigen. Als de biopsie resultaten geven aan dat u inflammatoire borstkanker, zal de arts bepalen in welk stadium de kanker in, zodat een passend behandelplan kan worden ontwikkeld. Volgens de Mayo Clinic, ongeveer een derde van alle nieuw gediagnosticeerde IBC borstkanker in stadium IV, wat betekent dat de kanker is uitgezaaid naar andere delen van het lichaam.

Behandeling

De initiƫle behandeling van inflammatoire borstkanker chemotherapie wordt meestal gevolgd door chirurgie en radiotherapie. Het doel van de chemotherapie om de kankercellen aanvallen, krimpen de kanker en juiste huidproblemen voor de operatie wordt uitgevoerd. Na chemotherapie, een operatie aan de getroffen borst (mastectomie) wordt uitgevoerd verwijderen. Conservatieve chirurgie van het verwijderen van de borst te houden wordt niet aanbevolen voor vrouwen met IBC borstkanker. Na de mastectomie meeste vrouwen ontvangen extra chemotherapie, gevolgd door bestraling om de kankercellen te doden.

Prognose

De 5-jaarsoverleving voor mensen met een IBC, op tussen de 25 en 50 procent, aanzienlijk lager is dan de overlevingskans voor mensen met niet-IBC borstkanker. Dit kan worden toegeschreven aan het feit dat IBC veel waarschijnlijker door de tijd de kanker is gediagnosticeerd met andere delen van het lichaam te verspreiden. Het National Cancer Institute stimuleert mensen met IBC in te schrijven in klinische proeven om nieuwe behandelingen te onderzoeken.