Wat is het verschil tussen Situ Borstkanker & Invasieve Borstkanker?

Met ingang van 2009, borstkanker was de tweede meest gediagnosticeerde kanker bij vrouwen in de Verenigde Staten. Alleen huidkanker kwam vaker voor. Twee belangrijke vormen van borstkanker, in situ en invasieve, delen een aantal gemeenschappelijke kenmerken, maar worden vaak anders behandeld.

In Situ

De term "in situ" komt van het Latijnse woord voor "op zijn plaats." Ductaal carcinoma in situ (DCIS) wordt gedefinieerd als kanker die bleef binnen de ductale systeem en is niet verplaatst naar omliggende weefsel. Lobulair carcinoma in situ (LCIS) is kanker in de lobben, waarvan de melk-producerende klieren zijn.

Invasieve

Invasieve kanker wordt soms aangeduid als infiltrerende kanker. Wanneer de kanker overstijgt de leidingen of lobben en in het omringende vetweefsel of borstweefsel, wordt invasief. Volgens het National Cancer Institute, kan ductaal of lobulair kanker vooruitgang in de verhuizing agressief, invasieve vorm van kanker.

Diagnose

In situ borstkanker vaak te klein worden gevoeld. Mammogrammen tonen in situ kanker als kleine, witte stippen. Deze punten worden verkalkt kankercellen. Invasieve kanker kan worden gedetecteerd door de aanwezigheid van een knobbel in de borst of oksels, tepel, borstpijn of als gevolg van een mammogram.

Behandeling van In Situ Cancer

In Situ kanker wordt vaak behandeld met een borstsparende operatie (lumpectomie), gevolgd door bestraling.

Behandeling van invasieve kanker

Invasieve kanker kan een meer agressieve benadering vereisen, zoals mastectomie of chemotherapie. Artsen gaan in hoeverre de kanker zich heeft verspreid en de kans op een recidief bij het bepalen van de juiste behandeling.

Vooruitgang

In situ werd borstkanker zelden gediagnosticeerd vóór 1980 Het toegenomen gebruik van mammografie heeft geleid tot borstkanker vroeger te vinden, vaak nog voordat het tijd zich te ontwikkelen tot invasieve kanker heeft gehad.