Wat is het verschil tussen Hodgkin lymfoom en non-Hodgkin lymfoom?

Wat is het verschil tussen Hodgkin lymfoom en non-Hodgkin lymfoom?

Lymfoom kankers ontstaan ​​in het immuunsysteem en in het lymfestelsel en worden onderverdeeld in twee categorieën. De World Health Organization verwijst naar deze twee categorieën Hodgkin en non-Hodgkin lymfomen, en beide kankers unieke eigenschappen. Hodgkin lymfoom werd eerst vastgesteld in 1832 door Dr Thomas Hodgkin, en veel meer voorspelbaar aard dan non-Hodgkin lymfoom. In feite, de Cleveland Clinic meldt dat niet-lokale metastasen komen vaak in non-Hodgkin lymfomen.

Prevalance

Hoewel het risico Hodgkin lymfoom is gedaald tot 1 procent onder Amerikanen heeft de diagnose van non-Hodgkin lymfoom gestegen tot 70 procent en behoort de vijfde meest voorkomende kanker in het land. Oncologychannel.com legt uit dat zowel Hodgkin en non-Hodgkin-lymfoom zijn vaker voor bij mannen dan bij vrouwen, en worden niet vaak gediagnosticeerd bij kinderen onder de leeftijd van 5 jaar oud.

De Reed-Sternberg cel

Tijdens de diagnose fase, kan het verschil tussen Hodgkin lymfoom en non-Hodgkin lymfoom zichtbaar onder de microscoop. Wanneer kankercellen worden bestudeerd, is Hodgkin lymfoom aangeduid door de aanwezigheid van Reed-Sternberg cellen. Volgens de Universiteit van Virginia Health Systems, Reed-Sternberg cellen zijn aanzienlijk groot, lymfoïde cellen die worden omringd door bleke plasma.

Ontstaan

Volgens Robert Wood Johnson Medical School, Hodgkin lymfomen zijn het meest waarschijnlijk afkomstig zijn uit de lymfeklieren van de hals, oksels, liezen en buik. Non-Hodgkin lymfoom kan overal in het lichaam te ontwikkelen uiteindelijk verspreiden naar het lymfestelsel.

Symptomen

Hoewel sommige van de symptomen van zowel Hodgkin en non-Hodgkin lymfoom lijken, zijn er nog enkele verschillen. Elk van de lymfomen deelt symptomen van nachtelijk zweten, onverklaarbare koorts, jeuk, huiduitslag, gezwollen lymfeklieren, vermoeidheid en onverklaarbaar gewichtsverlies. Maar patiënten met non-Hodgkin lymfoom ook aanwezig onverklaarbare pijn in de botten, samen met pijn in de buik, borst en bekken dat niet is ervaren in het Hodgkin-patiënten.

Behandeling

De behandelingen voor zowel Hodgkin en non-Hodgkin lymfoom vergelijkbaar en omvatten het gebruik van straling, chemotherapie en biologische therapie. Biologische therapie helpt het lichaam te creëren gezonde cellen aan die verloren in de andere vormen van behandeling aan te vullen, en is meer succesvol bij patiënten met Hodgkin dan mensen met non-Hodgkin lymfoom. Helaas oncolink.org meldt dat de behandeling succes van patiënten met non-Hodgkin lymfoom is niet zo veelbelovend als mensen met Hodgkin. In feite is de recovery rate van Hodgkin behandelingen is zo indrukwekkend dat het zeer te genezen wordt beschouwd.