Wat is het verschil tussen Glucose & Fructose?

Wat is het verschil tussen Glucose & Fructose?

Glucose en fructose soorten koolhydraten. Koolhydraten zijn verbindingen die door de fotosynthese van de planten. Ze zijn opgebouwd uit koolstof, waterstof en zuurstof atomen, en hun belangrijkste functie is om energie te leveren aan levende cellen.

Classificatie

De koolhydraten die we eten zijn er in drie vormen - suikers, zetmeel en cellulose. Zowel glucose en fructose worden als eenvoudige suiker koolhydraten of monosacchariden.

Bron

Alle koolhydraten afkomstig van planten. Maar fructose is specifiek gevonden in fruit en honing, en glucose wordt specifiek in plantensap gevonden.

Onderscheidingen

Fructose is de zoetste van alle suikers, waaronder glucose. En terwijl glucose en fructose delen de molecuulformule C6H12O6, de structuur van de zes koolstof, 12 waterstof en zes zuurstofatomen van elk molecuul verschilt.

Moleculaire Structuur

Zuurstofatomen in deze twee suikers vormen obligaties anders. Glucose vormt een aldehydeverbinding suiker, terwijl fructose vormt een keton suiker.

Functie

Je lichaam is in staat om glucose om te zetten in energie-efficiƫnter dan het kan omzetten fructose. En in tegenstelling tot glucose, fructose doet niet leiden tot de afgifte van insuline, verhoogt evenmin leptine productie. Insuline en leptine zijn homones die helpen reguleren honger en lichaamsgewicht.

Effecten

Veel wetenschappers geloven dat een hoog fructose dieet kan leiden tot calorie overconsumptie en gewichtstoename.