Wat is het verschil tussen een urineweginfectie en een blaasontsteking?

Er is vaak verwarring over het verschil tussen een urineweginfectie en een blaasontsteking. Het bIadder maakt deel uit van urinewegen en blaasontsteking wordt beschouwd als een soort van urineweginfectie (UTI).

Gemeenschappelijke Bepalingen

Ook wel cystitis en bekend als blaasontsteking, blaasontsteking is de meest voorkomende UTI.

Common Source

De meeste urineweginfecties worden veroorzaakt door Escherichia coli of E. coli bacteriƫn, die normaal aanwezig in de dikke darm maar kan door de urinebuis in de blaas, wat vaak een infectie.

Common Cause

Dit gebeurt meestal door middel van geslachtsgemeenschap of het blootstellen van de plasbuis naar directe bronnen van bacteriƫn, meestal de anus of, voor vrouwen, de vagina.

Veelvoorkomende symptomen

Symptomen vaak geassocieerd met verschillende urineweginfecties zijn vergelijkbaar. Blaasontsteking specifiek gekenmerkt door een sterke, frequente aandrang om de blaas te legen, hoewel er weinig of geen urine daadwerkelijk wordt uitgescheiden. Soms pijn of een branderig gevoel kan plaatsvinden.

Verdere symptomen

In sommige gevallen zal urine troebel of te bloed ingemengd. In de meeste gevallen zal de urine een sterke, vieze geur hebben. Druk in het bekken of de onderbuik ongemak is ook gebruikelijk, en een lichte koorts kan optreden.