Wat is het verschil tussen acute en chronische rugpijn?

Wat is het verschil tussen acute en chronische rugpijn?

Rugpijn, of acute of chronische, is een aandoening die veel mensen treft. Het kan overal variëren van licht ongemak tot verlammende pijn en immobiliteit.

Acute rugpijn

Acute pijn in de rug kan snel gebeuren en meestal is het onverwachte. Het komt het meest waarschijnlijk uit een soort van een blessure zoals sport trauma, een val, zware tillen of zelfs een auto-ongeluk. Dit type van pijn in de rug is gespierd in de natuur en kan genezen op zijn eigen tijd en rust.

Acute pijn in de rug kan ook oplaaien onverwacht uit reeds bestaande aandoeningen zoals een degeneratieve wervelkolom ziekte, gleed of hernia's, of zelfs artritis in de wervelkolom. Deze voorwaarden kunnen ook chronisch van aard als de voorwaarden vooruitgang geworden.

Ongeacht hoe het gebeurt, het National Institute of Health (NIH) classificeert acute rugpijn als plotselinge trauma's die overal duurt van een paar dagen tot een paar weken. Als je \ "gaat terug uit \" het kan ernstige gevolgen hebben voor de kwaliteit van uw leven.

Chronische rugpijn

Wanneer de pijn langer duurt dan een paar weken, of lijkt steeds terug te komen, dan is het misschien chronische rugpijn zijn. De Mayo Clinic zegt onbehandelde acute pijn in de rug kan leiden tot chronische pijn in de rug, maar het grootste deel van de tijd chronische rugpijn is niet-specifiek, waar je bent niet helemaal zeker wat de oorzaak is.

Chronische pijn in de rug kan de lijder verwoesten met het onvermogen om normaal te functioneren, vooral als het terugkerende omdat er geen specifieke tijdschema voor wanneer de pijn zal oplaaien. Er is het psychologische aspect van chronische pijn ook, maar dit moet worden beoordeeld en goedgekeurd door een arts behandeld.

How to Tell The Difference

Hoewel beide kan vernietigend pijnlijke aandoeningen, het verschil tussen acute en chronische rugpijn is alles over tijd. Als u een plotselinge aanval van pijn terug, of het nu pijn, pijnscheuten of krampen gevoelens die beweging te verbieden, en dan moet je herstellen na een paar weken, dan heb je de meeste kans had een acute episode.

Als het gaat over meer dan een paar weken of lijkt toe te nemen in de tijd, je de meeste kans hebben een chronische aandoening en de noodzaak om de behandeling onmiddellijk te zoeken. Een arts zou kunnen vertellen wat er mis is met je rug met een reeks tests die kunnen omvatten een röntgenfoto, MRI of CT van je rug en wervelkolom is.

Behandeling Opties

Het doel van de behandeling, of het nu voor acute of chronische rugpijn, is een veelzijdige benadering helpt de patiënt. Chronische pijn in de rug, meer nog dan acute pijn in de rug, heeft fysieke en psychologische aspecten die moeten worden aangepakt.

Terwijl pijnvermindering is het uiteindelijke doel, de Mayo Clinic, zegt behandelingsmogelijkheden zich ook richten op het helpen van de patiënt te verbeteren van de functie samen met het beheren van de pijn. Dit omvat fysiotherapie, medicatie en begeleiding, meestal samen. Door het versterken van de rug en het achterhoofd, kunnen de meeste pijn in de rug worden weggewerkt en de patiënt kan terugkeren naar een normaal, gezond leven.

Andere opties

Als de conservatieve benadering niet werkt, dan zijn er andere mogelijkheden. De NIH stelt alternatieve behandelingen zoals acupunctuur en chiropractie als mogelijke manieren om terug te beheren pijn. Anders kan de behandelingen kunnen agressiever zijn en zich injecties om de zenuwuiteinden in de rug en de wervelkolom, echografie, of elektrische zenuwstimulatie blokkeren om mogelijk te helpen de zenuwen van verwarring pijnsignalen. Als al deze fout doet chirurgie kan de optie.

Als u acute pijn in de rug, kan je enkele therapie voor het nodig hebben, maar als je het eenmaal hebt voltooid, zult u waarschijnlijk wel goed. Voor chronische patiënten van pijn in de rug, kan de behandeling keer een beetje langer duren voor u de behandeling methode die werkt voor u te vinden.