Wat is gefractioneerde heparine?

Wat is gefractioneerde heparine?

Gefractioneerde heparine is een product van de afbraak van niet-gefractioneerde heparine. Het is ook bekend als laag-moleculair-gewicht heparine (LMWH). LMWH is een antistollingsmiddel gebruikt voor de preventie en behandeling van trombo-embolische aandoeningen, die worden gekenmerkt door de vorming van bloedstolsels (trombi). LMWH heeft vele voordelen boven ongefractioneerde heparine.

Toepassingen

LMWH wordt gebruikt bij de behandeling van acute coronaire syndromen, diepe veneuze trombose en longembolie, evenals in de preventie van trombose in risicovolle populaties.

Administratie

LMWH is verkrijgbaar als een oplossing in verschillende concentraties, zowel voorgevulde spuiten en meervoudige-dosis flacons. Het wordt gegeven in vaste of gewicht gebaseerde doses, meestal eenmaal daags door subcutane injectie. LMWH is geschikt voor acute of langdurig gebruik, en het is geschikt voor zowel de klinische en poliklinische administratie is.

Werkingsmechanisme

LMWH produceert antistollingseffect door binding aan antitrombine en remmen van de activiteit van bloedstollingsfactoren. Primair, LMWH inactiveert factor Xa.

Bijwerkingen

Bloeden is de meest voorkomende ongewenste effecten geassocieerd met LMWH. De incidentie van bloeden, echter minder dan 5% voor de meeste LMWH producten. Vanwege het lage risico van bloeden en voorspelbare antistollingseffecten LMWH, routinelaboratorium bewaking niet nodig is. Tekenen of symptomen van bloeden moet worden gemeld aan een zorgverlener onmiddellijk.

Verwante verbindingen

LMWH is een kleiner verbinding dan ongefractioneerde heparine. LMWH heeft een langere werkingsduur, produceert een meer voorspelbare anticoagulans kan bij patiƫnten en minder kans op ernstige bijwerkingen veroorzaken vergeleken met ongefractioneerde heparine.

Product vergelijking

Verschillende LMWH producten zijn beschikbaar, waaronder dalteparin, nadroparine, enoxaparine en tinzaparin. LMWH producten worden vervaardigd met behulp van verschillende werkwijzen voor het afbreken van ongefractioneerde heparine, waardoor eindproducten die verschillen in grootte en in de chemische en fysische eigenschappen. Alle LMWH soortgelijk zijn in hun werkingsmechanisme, veiligheid en effectiviteit.