Wat is een neurogene blaas?

Neurogene blaas is een aandoening die wordt gekenmerkt door een dysfunctionele urineblaas. De functies van de blaas worden gecontroleerd door het zenuwstelsel en specifieke spieren. Deze spieren regelen het vermogen van de blaas om urine op te slaan en te ontladen op het juiste moment. Wanneer het zenuwstelsel niet goed werkt, beïnvloedt het vermogen van de spieren om de functies van de blaas controle. Dit kan leiden tot een persoon niet meer kan urineren of verlies van de mogelijkheid om de urinestroom regelen.

Oorzaken

Elke persoon kan last hebben van neurogene blaas, maar de conditie is veel vaker voor bij oudere mensen. Er zijn een aantal omstandigheden en factoren die kunnen leiden tot het zenuwstelsel disfunctioneel wordt, wat leidt tot neurogene blaas. Metalen vergiftiging, langdurig alcoholisme, ernstige infecties, wervelkolom misvorming bij de geboorte, het ruggenmerg trauma, en erfelijke zenuw problemen: de volgende factoren kunnen schade aan de zenuwen veroorzaken. Andere voorwaarden die zenuwschade kan veroorzaken zijn: diabetes, syfilis, beroertes, beschadigde tussenwervelschijf, en neurologische aandoeningen zoals multiple sclerose.

Symptomen

Neurogene blaas primair gekenmerkt door het onvermogen van een persoon om blaas functies, wat kan leiden tot bedplassen soms regelen. De meest voorkomende symptomen zijn: frequente en dringend plassen, drang om te plassen, zelfs als de blaas leeg is, infectie van de urinewegen, pijn of branderigheid bij het plassen, en nierstenen. Neurogene blaas niet gemakkelijk vastgesteld omdat de symptomen vergelijkbaar met die van andere voorwaarden zijn.

Diagnose

De diagnose van neurogene blaas houdt in dat zowel de blaas en het zenuwstelsel. De inspectie van het zenuwstelsel omvat röntgenfoto van de wervelkolom en de schedel en een elektro-encefalogram (EEG) hersenactiviteit bestuderen. Het testen van de functies van de blaas omvat: rectale en abdominale examens, blaas echo, bloed- en urineonderzoek, en een full-blaas druktest.

Behandeling

De behandeling van neurogene blaas afhankelijk van leeftijd en medische geschiedenis, bron van zenuwbeschadiging en hardheid van de symptomen. De meest voorkomende werkwijze voor behandeling omvat het plaatsen van een buis in de blaas, die kan worden gebruikt om het te legen. Aangezien deze werkwijze verhoogt de kans op infectie, patiënten aanbevolen regelmatig antibiotica. Chirurgische procedures kunnen worden uitgevoerd op de blaas om te helpen het behoud of de afvoer van urine te verbeteren. In extreme gevallen kan een chirurgische procedure uitgevoerd dat het pad van de urine, die vervolgens wordt opgevangen in een externe kunstmatige blaas verandert.

Geneesmiddel

Er zijn verschillende medicijnen kunnen worden gebruikt voor het beheren van de spieren die blaas bedienen. Voor patiënten die niet in staat zijn om de urine lozen, de meest populaire medicatie is bethanechol. Het helpt de patiënt urineren door stimulering van de blaasspieren. Andere medicijnen zoals anticholinergica, spasmolytica, en spierverslappers kan ook nuttig kunnen zijn in dergelijke gevallen te zijn.