Wat is een Hemoglobine A1C test?

Wat is een Hemoglobine A1C test?

Een hemoglobine A1C-test is een algemeen overzicht van hoe de bloedsuikerspiegel onder controle zijn of uit de hand bij mensen met diabetes. De test wordt ook wel afgekort als HgA1C, en de resultaten laten zien met uw arts, gemiddeld, wat uw bloedsuikerspiegel in de afgelopen 2 tot 3 maanden zijn geweest. Een hemoglobine A1C-test is een belangrijke bloedtest voor iedereen met de diagnose diabetes. Een hemoglobine A1C-test vertelt uw arts hoe goed uw medicatie, dieet en lichaamsbeweging plan werken om de bloedsuikerspiegel onder controle te houden.

Kenmerken

Een hemoglobine A1C test, ook wel hemoglobineglycaat of HbA1c-test, blijkt dat er een groter beeld dan dagelijks bloedsuiker testen doet. Hemoglobine in het bloed transporteert zuurstof en bindt aan glucose. De test vindt hoeveel glucose in het lichaam heeft gecirculeerd en de binding aan hemoglobine.

Voordelen

Het wordt aanbevolen dat u een hemoglobine A1C-test wanneer uw arts ontdekt dat u diabetes hebt. Het controleren van hemoglobine A1C-waarden om de 6 maanden is de minimum aanbeveling en elke 3 maanden tijdens medicatie aanpassing aan een kijkje op hoe te hoge bloedsuikerspiegel in verband met diabetes te beheren.

Potentieel

Diabetici moeten nauw samenwerken met hun zorgverleners te begrijpen en een regelmatig schema aan hemoglobine A1C testen behouden. Hoewel diabetici houden dagelijks een bloedsuiker log, meten hemoglobineglycaat biedt een extra bron voor zorgen over het regelen van de bloedsuikerspiegel door middel van geoptimaliseerde therapie diabetici. Een hemoglobine A1C test niet dagelijks bloedsuiker controle te vervangen door een glucometer. Beide zijn van belang.

Expert Insight

Een recente studie van de Universiteit van Tel Aviv blijkt dat diabetici die hemoglobine A1C-waarden onder controle te houden hebben minder kans op het ontwikkelen van dementie. Volgens de resultaten, kan een lagere hemoglobine A1C niveaus geheugen intact te houden in aanvulling op het voorkomen van andere goed onderbouwde complicaties van diabetes, zoals nierziekten, hart-en vaatziekten en beroerte.

Overwegingen

Andere gezondheidsproblemen kunnen interfereren met een hemoglobine A1C test. Mensen die ervaring anemie minder hemoglobine in het lichaam, waar de test onnauwkeurig maakt. Hoog cholesterolgehalte en het gebruik van vitamine C of vitamine E kan ook interfereren met nauwkeurige testresultaten. De aanwezigheid van een lever- of nierziekte kan ook interfereren met de nauwkeurigheid van de hemoglobine A1C test.