Wat is een goede cholesterol: HDL & LDL?

Totaal cholesterol omvat HDL (hoge dichtheid lipoproteïne), LDL (low-density lipoprotein) en VLDL (zeer-lage dichtheid lipoproteïne).

Wat is HDL?

HDL heet de goede cholesterol, omdat het verwijdert de cholesterol uit de wanden van je bloedvaten en brengt het naar de lever, waar je lichaam kan ontdoen van de cholesterol.

HDL Niveau

Volgens de American Heart Association, een HDL-gehalte van 60 mg / dL of hoger helpt beschermen tegen hart-en vaatziekten. Mannen met een HDL van minder dan 40 mg / dL en vrouwen met minder dan 50 mg / dL worden verondersteld te zijn op een hoger risico op hart-en vaatziekten.

Wat is LDL?

LDL wordt genoemd de slechte cholesterol, omdat, als het circuleert in je bloed, kan ophopingen langzaam op te bouwen in de slagaders en ga naar het hart en de hersenen.

LDL Level

Volgens de American Heart Association, het optimale LDL minder dan 100 mg / dL. Niveaus van 160-189 mg / dl wordt als hoog en niveaus boven 190 mg / dl zijn zeer hoog.

VLDL

Hoewel VLDL is belangrijk, kan een test niet meten van het niveau. VLDL bevat veel triglyceriden, zodat uw arts schat meestal uw VLDL niveau als percentage van uw triglyceride niveau. Volgens de Mayo Clinic, een normaal VLDL cholesterol niveau tussen 5 en 40 mg / dL.

Leuk feitje

Volgens de Harvard Family Health Guide, LDL maakt 60 tot 70 procent van de totale cholesterol, VLDL maakt 10 tot 15 procent van de totale cholesterol en HDL maakt 20 tot 30 procent van de totale cholesterol.