Wat is een first-pass metabolisme?

Wat is een first-pass metabolisme?

First-pass metabolisme is wanneer een toegediend geneesmiddel verliest de meerderheid van de concentratie voordat de bloedsomloop bereikt, en dus ontkent het beoogde effect van het geneesmiddel. Andere namen voor first-pass metabolisme zijn "first-pass-effect" en "pre-systemische eliminatie."

Locatie

Alle geneesmiddelen moeten binnen via de lever voordat de rest van het lichaam en dus meestal first-pass metabolisme in de lever plaatsvindt. De darm kan ook dienen als een plaats voor first-pass metabolisme.

Overwegingen

Geneesmiddelen die gevoelig first pass metabolisme moet worden toegediend op een andere manier. Zo kunnen ze direct worden geïnjecteerd of, indien het geneesmiddel gevoelig voor first-pass metabolisme in de mond, kan worden toegediend als klysma. In sommige gevallen is first-pass metabolisme voorkeur om de sterkte van het geneesmiddel natuurlijk verminderen.

Soorten

Verschillende gemeenschappelijke drugs worden beïnvloed door first-pass metabolisme. Deze omvatten aspirine, enalapril, oxprenolol, prazepam, nitroglycerine en amitriptyline.