Wat is een chronische Enkelfractuur?

Wat is een chronische Enkelfractuur?

Een chronische enkelfractuur is een die niet goed genezen of erger in de tijd. Zodra je je enkel hebt gebroken, ben je kwetsbaar voor extra breuken en verstuikingen. Een acute fractuur kan veranderen in een chronische een als heling niet zo snel en als zou moeten gebeuren. Een stressfractuur na de eerste verwonding, een non-union healing, of andere gezondheidsproblemen kunnen compliceren genezing.

Acute Fracture

Een acute enkelfractuur ofwel betekent dat een van de drie enkels (tibia, fibula en talus) heeft verbroken of dat de malleolus (hobbel aan het eind van de fibula of tibia) is gebroken. Een acute enkelfractuur gebeurt plotseling op hoge impact of draaien van de enkel.

Chronische Fracture

Een chronische breuk erger wordt met de tijd, met mogelijk blijvende pijn, zwelling en functieverlies. Bovendien kan chronische pijn gevolg van ligament of pees schade.

Non-union breuken

Een breuk die niet goed genezen is een non-union fractuur. Zes tot acht weken na de aanvankelijke verwonding, kan het bot nog zwak of niet-gefuseerde blijven. Dit is meer waarschijnlijk als u rookt, alcohol misbruik of chronische aandoeningen zoals artritis.

Stressfracturen

Een stressfractuur wordt veroorzaakt door overmatig gebruik. Het kost tijd om te ontwikkelen en niet als een acute fractuur (zwelling en hevige pijn) te presenteren. Ook zou kunnen worden verergerd door onjuiste schoeisel, slechte uitrekken of oneffen oppervlakken. Een stressfractuur kan chronisch worden als je niet rusten of te immobiliseren van de enkel.

Andere oorzaken

Obesitas, high-impact sporten, meerdere valpartijen, osteoporose, artrose van het enkelgewricht, enkel misvorming of diabetes kunnen veroorzaken een acute enkelfractuur chronisch wordt. Als u chronische enkel pijn, ziet een medische professional voor een diagnose en behandeling opties.